Україна вперше взяла участь у навчаннях НАТО з випробувань систем боротьби з БпЛА

Джерело: Reuters

Цього тижня на голландській військовій базі НАТО завершились масштабні 11-денні навчання з боротьби з безпілотниками, у яких Україна вперше взяла участь.

В навчаннях брали участь понад 20 країн і близько 50 компаній, які перевіряли передові системи для виявлення та протидії безпілотникам, а також оцінювали, як вони працюють у поєднанні.

Поширення безпілотників під час війни Росії в Україні – для знищення цілей і огляду поля бою – спонукало НАТО посилити увагу до загрози, яку вони можуть становити для альянсу.

“НАТО сприймає цю загрозу дуже, дуже серйозно. Це не та царина, в якій ми можемо дозволити собі сидіти склавши руки та бути пасивними”, – сказав Метт Роупер, керівник Об’єднаного центру розвідки, спостереження та розвідки технологічного агентства альянсу.

Співголова робочої групи НАТО з безпілотних систем Клаудіо Палесті сказав, що навчання були адаптовані до таких тенденцій, як перетворення FPV-дронів на смертоносну зброю.

Американський рок-музикант відомого хеві-метал гурту Twisted Sister Ді Снайдер розповів про своє українське коріння та вкотре висловив підтримку.

В п’ятницю ввечері, 20 вересня, російські загарбники атакували Дніпро, про що повідомив голова Дніпропетровської ОДА Сергій Лисак.

Українські прикордонники показали, який вигляд зараз має острів Зміїний. 

Міністр оборони України Рустем Умєров повідомив, що перші 40,7 мільйона євро з пакету військової допомоги від Данії вже надійшли на рахунок Міноборони України.

Норвегія оголосила про продовження програми допомоги Україні на три роки, збільшивши загальний обсяг фінансування до 135 мільярдів норвезьких крон, про що повідомив уряд країни в п’ятницю, 20 вересня.