Три пункти плану для переговорів з РФ готові – Президент

Джерело: Інтерфакс-Україна

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що країна активно розробляє план, який стане основою для ведення переговорів з Росією в будь-якому форматі. Три пункти цього плану вже готові.

“Ми заявили, що готові бачити Росію на другому Саміті, тому що всі наші союзники, включно з найближчими, які на нашому боці та завжди проти російської агресії, — усі сказали, що Росія має бути на другому Саміті. Тому що воює Росія проти України. Не може без однієї зі сторін бути закінчення війни”, – сказав Зеленський.

Президент зазначив, що Україна активно розробляє план, три пункти якого вже готові. За словами Зеленського, з представниками Росії вже відбулися онлайн-зустрічі, і плануються ще зустрічі в офлайн та онлайн форматах.

“І, як ми сказали на початку листопада, весь план буде готовий. Це буде старт і фундамент для того, щоб говорити в будь-якому форматі з Росією. У будь-якому форматі, з будь-якими її представниками, тому що буде план і є що показати. Якщо їм не подобається, буде зрозуміла їхня реакція на конкретику, а не просто взагалі — ми нічого не хочемо і будемо продовжувати війну”, – пояснив він.

Водночас Президент України Володимир Зеленський підштовхуватиме президента США Джо Байдена надати офіційне запрошення у НАТО і взяти зобов’язання щодо регулярного постачання озброєння у межах українського плану перемоги.

Під час зустрічі з Байденом український президент продемонструє цей план, який, зокрема, містить пункти про чіткий шлях України до ЄС, а також низку економічних та безпекових пунктів.

Зеленський описував план перемоги як проєкт про те, як змусити Володимира Путіна шукати шлях до миру, адже Україна занепокоєна тим, що у випадку замороження конфлікту РФ використає цей час для підготовки до нової війни.

Всі деталі плану поки невідомі, оскільки спершу його планують показати Джо Байдену, кандидатам у президенти США Камалі Гарріс та Дональду Трампу і членам Конгресу від обох партій.

“Ми обговоримо всі деталі з президентом США, тому що деякі моменти залежать від позитивної волі та підтримки США. План базується на швидких рішеннях наших партнерів, які мають бути прийняті з жовтня по грудень. Нам це так потрібно, тому що ми думаємо, що тоді план вийде”, – сказав Зеленський журналістам на спільній пресконференції з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Сьогодні, 21 вересня, Генеральний штаб ЗСУ підтвердив ураження двох арсеналів ворога на території РФ.

Виявлено докази причетності Росії до атаки на гуманітарну місію Червоного Хреста, що сталася 12 вересня в Донецькій області.

За результатами опитування, рекордна кількість росіян висловили бажання припинення російсько-української війни без досягнення цілей президента РФ Володимира Путіна.

Очільник МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Володимир Путін пожартував, коли сказав, що хоче бачити президенткою США демократку Камалу Гарріс.

Зникла капібара Сіннамон (в перекладі Кориця) повернулася до зоопарку після того, як провела тиждень у сусідньому лісі.