Правоохоронці довели причетність Росії до атаки на місію Червоного Хреста

ОГП: Знайдено докази причетності Росії до атаки на місію Червоного Хреста – фото

Джерело: Офіс генпрокурора

Виявлено докази причетності Росії до атаки на гуманітарну місію Червоного Хреста, що сталася 12 вересня в Донецькій області.

Внаслідок російського удару по Костянтинівській громаді загинули троє співробітників Червоного Хреста, ще двоє отримали поранення.

У ході розслідування правоохоронці виявили два місця влучання артилерійських снарядів і одне — ударного безпілотника. З місця події вилучили уламки боєприпасів і залишки дрона. Встановлено, що артобстріл був здійснений двома 152-мм осколково-фугасними снарядами та безпілотником “Ланцет”, що є на озброєнні лише Збройних сил Росії.

Джерело: Офіс генпрокурора

“Снаряди 152-мм використовувалися у тандемі з дроном, який має лазерний дальномір-цілевказівник, і самостійно виявляє та баражує ціль. Це не лише пояснює знайдені на місці події уламки БпЛА “Ланцет”, а й вказує на умисний характер атаки на транспортні засоби та персонал Міжнародного Комітету Червоного Хреста”, – заявив генпрокурор Андрій Костін.

Враховуючи пошкодження будівель і автомобілів, а також місця влучань боєприпасів, попередньо визначено напрям прильоту. Вогневі позиції артилерії, ймовірно, розташовані біля села Ягідне Бахмутського району Донецької області, яке окуповане російськими військами.

У цій зоні діють 1065 артилерійський полк 98 повітряно-десантної дивізії та артилерійський підрозділ 200 окремої мотострілецької бригади. Ці підрозділи мають артилерійські системи для ведення вогню снарядами калібру 152 мм та “Ланцети”, повідомили в ОГП.

Президент України Володимир Зеленський нагадав, що 1 жовтня в День захисників та захисниць України відбудеться  загальнонаціональна хвилина мовчання.

Російський ПАТ “Газпром” домовився з China National Petroleum Corp. про дострокове нарощування потоків газу по газопроводу “Сила Сибіру” на максимальну потужність до кінця року.

The Telegraph виявило, що Росія відправляє на фронт пенсіонерів воювати у складі армії РФ.

Станом на 16:00 в суботу, 21 вересня, по всій лінії фронту від початку доби кількість бойових зіткнень зросла до 81.  

В МЗС України заявили, що за даними української розвідки, Росія готує удари по критичних об’єктах ядерної енергетики України, зокрема по відкритих розподільчих пристроях АЕС та підстанціях передачі.