З жовтня 2022 року об’єкти української енергетики зазнали понад 1 тисячу ударів

Джерело: телемарафон

З жовтня 2022 року російські війська завдали понад 1000 ударів по енергетичній інфраструктурі України, що суттєво вплинуло на здатність країни підтримувати стабільну генерацію електроенергії. Про це повідомив заступник міністра енергетики Микола Колісник.

За його словами, через ці удари Україна втратила значну частину своїх енергетичних потужностей. Наразі триває найбільша ремонтна кампанія з відновлення пошкоджених об’єктів, де це можливо.

Колісник також прокоментував інформацію, передану українською розвідкою, щодо можливих ударів Росії по критичній ядерній інфраструктурі перед зимою.

Ці дані були передані міжнародним партнерам і МАГАТЕ. Він додав, що остання атака, яка відбулася 26 серпня, підтвердила цілеспрямовані удари по підстанціях, що забезпечують роботу атомних електростанцій.

  • Цієї зими в Україні можуть бути відключення електроенергії від 4 до 18 годин на добу, згідно зі звітом моніторингової місії ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ).
  • Раніше радник прем’єр-міністра України, член наглядової ради “Укренерго” Юрій Бойко заявив, що атаку на енергооб’єкти 26 серпня віднесуть до однієї з наймасовіших. Тож нині ситуація в енергетичній сфері України залишається складною після ракетного обстрілу 26 серпня з боку Росії.
  • Заступник міністра енергетики Микола Колісник повідомив, що Україна розглядає, як один із напрямків усунення дефіциту в енергосистемі, переговори з європейськими операторами системи передачі про збільшення потужності для імпорту електроенергії до 2,2 ГВт.
  • Уряд під час засідання 24 травня затвердив постанову, яка зобов’язує обленерго забезпечити рівномірну та справедливу черговість відключень електроенергії для споживачів.

Прокуратура розпочала провадження за фактом обстрілу російськими військами по житловому будинку у Харкові.

На саміті в Нью-Йорку затвердили розроблений під керівництвом Німеччини Пакт в ім’я майбутнього. РФ спробувала зірвати ухвалення документа.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі заявив, що тривають делікатні переговори з Білим домом стосовно дозволу Україні використовувати ракети Storm Shadow по території Росії, стверджуючи, що настав час для “мужності”.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 23 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

Станом на 22 вересня ЗСУ відновили раніше втрачені позиції на Донеччині та просунулися на Курщині.