Боррель закликав «активізувати зусилля» допомоги Україні, щоб уникнути «дуже важкої» зими

Джерело: Reuters

Глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель закликав союзників “активізувати зусилля” щодо надання допомоги Україні.

“Ми повинні підтримати Україну не лише наданням військового потенціалу, а й потужностей з виробництва електроенергії. Інакше цій країні доведеться дуже важко взимку”, – сказав він журналістам на пресконференції в Нью-Йорку.

Він наголосив, що потрібно активізувати зусилля щодо забезпечення протиповітряної оборони України й додав, що через російські обстріли на енергосистему в Україні взимку дефіцит електроенергії може досягти 6 ГВт.

“Очевидно, що Росія хоче занурити Україну у темряву та холод. Зима наближається, і після атак Росії на енергетичні об’єкти потужності з виробництва енергії в Україні скоротилися на дві третини”, – сказав Боррель.

Глава європейської дипломатії наголосив, що Росія й далі отримує зброю з Ірану.

“Очевидно, що Росія отримує нову зброю, зокрема ракети з Ірану. Це те, у що ми віримо, навіть якщо іранці заперечують це, але схоже на те”, – сказав Боррель.

Паралімпійська спортсменка та військовий, що втратив ногу на фронті, закохалися і одружились. Історію пари розповіла українська служба ВВС. 

Російські війська вночі 24 вересня обстріляли Запоріжжя. Є жертви.

Нідерланди оголосили про виділення фінансової допомоги Україні у розмірі 209,5 мільйона євро. Кошти будуть спрямовані на відновлення критично важливої інфраструктури, постраждалої внаслідок війни, заявив міністр закордонних справ Нідерландів Каспар Вельдкамп.

В Бранденбурзі у Німеччині невідомі облили свинячою кров’ю фасад будинку для біженців. Служба державної безпеки почала розслідування.

Норвегія виділяє 100 мільйонів норвезьких крон (приблизно 8,7 мільйона євро) на продовження програми медичної евакуації поранених українців, постраждалих під час війни. Як оголосив прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре, кошти скерують на транспортування тяжкопоранених до європейських лікарень для подальшого лікування.