Порушення сну в дітей пов’язане з появою думок про самогубство – дослідження

Джерело: CNN

Дослідження, опубліковане в JAMA Network Open, засвідчило, що серйозні порушення сну у 10-річних пов’язані з підвищенням ризику суїцидальних думок і спроб через два роки. Майже кожен третій учасник з такими порушеннями пізніше повідомляв про суїцидальну поведінку.

Дослідження свідчить, що самогубство є основною причиною смерті серед дітей 10-14 років. Ця група також має високі показники порушень сну. Порушення сну вважаються ризиковим фактором для суїцидальної поведінки серед дорослих, незалежно від наявності депресивних симптомів.

Автори використали дані понад 8 800 дітей, які брали участь у дослідженні, коли їм було 9 або 10 років. Їх опікуни відповідали на питання про проблеми зі сном, а також про симптоми тривоги і депресії у своїх дітей, а також надавали інформацію про сімейну історію депресії та батьківський моніторинг.

Коли учасникам було 11 або 12 років, 91,3% не мали суїцидальних думок або спроб протягом двох років. Але серед тих, хто мав, високі та серйозні порушення сну були пов’язані з більшою ймовірністю виникнення суїцидальних думок та спроб – і це залишалося навіть після того, як автори врахували інші фактори, що підвищують ризик, такі як депресія, тривога та сімейні конфлікти або наявність депресії в анамнезі.

Крім того, щоденні нічні кошмари збільшували ризик суїцидальної поведінки у п’ять разів.

“Важливо зазначити, що в такому дослідженні ми не хочемо припускати, що поганий сон став причиною суїцидальної поведінки – ми просто бачимо зв’язок між цими двома факторами”, – сказала докторка Неха Чаудхарі, дитяча та підліткова психіатриня з Массачусетської лікарні та Гарвардської медичної школи в Бостоні.

Цілком можливо, що порушення сну можуть бути ранніми ознаками проблем із психічним здоров’ям, які згодом погіршуються, каже Чаудхарі.

За словами експертів, недостатня якість або кількість сну також може впливати на роботу мозку.

Проблеми зі сном і недосипання, викликані стресом, шкільними завданнями та значним екранним часом, заважають розвитку мозку, зокрема регуляції настрою та емоцій. Відсутність належного сну погіршує прийняття рішень, знижує здатність справлятися зі стресом та збільшує імпульсивність.

Сон також важливий для регуляції нейромедіаторів і виведення токсичних відпрацьованих білків з мозку.

Дослідники рекомендують створити режим приготування до сну, обмеживши  на годину час перед екранами та активність, і включивши розслаблювальні заняття, як-от легке читання чи прослуховування музики.

Гігієна сну підтримується стійкими звичками протягом дня, такими як фізичні вправи, перебування на сонці, управління стресом та уникнення денного сну. Порушення сну можуть бути симптомом психічних розладів, тому, якщо режим сну дитини різко змінився, слід проконсультуватися з педіатром.

Ознаки, що можуть попередити про суїцидальні думки дитини, включають різкі перепади настрою і втрату інтересу до життя. Важливо говорити з дитиною про психічне здоров’я та звертатися за професійною допомогою.

Дослідження засвідчило, що підвищення залученості батьків у життя дитини, наприклад, частота сімейних вечерь і знання про оточення дитини, пов’язане зі зниженням ризику суїцидальної поведінки на 15%.

Лідери Конгресу США оголосили про досягнення угоди щодо тимчасового законопроєкту про витрати. Це дозволить фінансувати федеральні агентства впродовж найближчих трьох місяців.

Ескалація між Ізраїлем і ліванським збройним угрупованням “Хезболла” є майже повноцінною війною. Про це заявив глава дипломатії Європейського Союзу Жозеп Боррель.

24 вересня близько 15:30 російські війська ударили керованими авіабомбами по Київському, Салтівському, Немишлянському та Шевченківському районах Харкова.

Ізраїльський історик Юваль Ной Харарі назвав повномасштабну війну Росії проти України найважливішим конфліктом, що відбувається у світі.

За даними The Washington Post після нових опитувань після дебатів 10 вересня, позиції віцепрезидентки Камали Гарріс покращилися, порівняно з колишнім президентом Дональдом Трампом.