Як західні автівки потрапляють до Росії в обхід санкцій – розслідування Sky News

Джерело: Sky News

Журналісти зʼясували, що розкішні автомобілі потрапляють до Росії попри західні санкції, зокрема через кавказькі країни.

Як зазначається, у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року західні країни запровадили санкції, внаслідок чого експорт низки товарів до РФ зупинився. Зокрема це стосувалося товарів подвійного призначення, які можуть посилити військову спроможність РФ, а також предметів розкоші.

Однак невдовзі експорт цих товарів різко зріс для багатьох сусідів Росії. Експерти з питань санкцій пояснювали, що кавказькі країни, ймовірно, використовують як своєрідний канал для переправлення санкційних товарів до Росії.

У зв’язку з цим британські журналісти поїхали до Грузії та провели два дні поблизу кордону з РФ, біля контрольно-пропускного пункту “Верхний Ларс”. Вони бачили, як туди привозили автомобілі та інші вантажі, а потім відправляли їх до Росії.

Одна група чоловіків, з якими вдалося поспілкуватися журналістам, займається доставкою автомобілів до кордону з автосалонів у столиці, Тбілісі, або ж із чорноморських портів Поті чи Батумі. Переважно вони не знають, звідки походять автомобілі – безпосередньо з європейських країн чи з інших кавказьких держав, наприклад з Азербайджану.

Коли автомобілі привозять до кордону з Росією, їх на кілька днів залишають на автостоянках для оформлення документів.

Як зауважили у виданні, це досить складний процес, оскільки після європейських санкцій Грузія теж ввела заборони на ввезення автомобілів до Росії. Однак є низка лазівок, які дозволяють перевезти автівку за кордон.

Один зі способів, за словами журналістів-розслідувачів, зареєструвати та розмитнити авто у Вірменії, перш ніж їхати на північ, до російського пункту пропуску “Ларс”. Іноді тим, хто везе автомобілі в Росію, радять казати, що вони везуть їх через Росію до Киргизстану.

Зрештою на ці автомобілі ставлять транзитні номери, після чого їх можна переганяти через кордон. А оскільки грузини можуть їздити до Росії без віз і навпаки, перевезти машину через кордон означає просто перегнати її туди, залишити на іншому боці, де її заберуть інші люди, і повернутися до Грузії автостопом.

Зазначається, що головна особливість схеми полягає в тому, що жодного учасника не можна звинуватити в якомусь злочині. Хоча якщо оцінювати всі факти разом, це, безсумнівно, є порушенням європейських санкцій. Крім того, завдяки лазівкам перевезені автомобілі не зʼявляються у митних даних: вони просто прибувають до Азербайджану чи Грузії, а потім зникають.

Це лише один із численних маршрутів, якими санкційні товари потрапляють до Росії. Але це пояснює, як до Росії потрапляють товари подвійного призначення та предмети розкоші.

За словами журналістів, саме через це європейські санкції не працюють, а російська економіка залишається сильною, оскільки в Москві нема дефіциту товарів, а кавказькі країни, зокрема Грузія та Азербайджан, отримують прибуток за допомогу в обході санкцій.

Станом на вечір 24 вересня кількість постраждалих внаслідок російського обстрілу Харкова зросла до 34 осіб.

24 вересня близько 15:30 російські війська ударили керованими авіабомбами по Київському, Салтівському, Немишлянському та Шевченківському районах Харкова.

Ізраїльський історик Юваль Ной Харарі назвав повномасштабну війну Росії проти України найважливішим конфліктом, що відбувається у світі.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 25 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо у вечірні години максимального споживання.

Союзники України на Заході намагаються знизити очікування щодо плану перемоги, який Президент Володимир Зеленський представляє у США.