Шпигував за Силами оборони на Покровському напрямку: СБУ затримала російського агента

Джерело: Служба безпеки України

На Донеччині затримано російського агента, який шпигував за українськими воїнами на Покровському напрямку.

Затриманий – працівник місцевого гірничого підприємства. Його дистанційно завербувала російська спецслужба у липні 2024 року.

Відтоді він розвідував геолокації штабів укріпрайонів Сил оборони, залучених до захисту Покровська.

Насамперед затриманий цікавився вогневими позиціями української артилерії, яка тримає під вогневим контролем російських окупантів, які йдуть у штурм.

Окрім цього фігурант намагався виявити пункти базування підрозділів Служби безпеки, які здійснюють контрдиверсійні заходи та виконують інші спеціальні та бойові завдання.

Виконуючи завдання ворога фігурант поводився як звичайний мешканець прифронтової громади, який ходить на роботу до місцевої шахти. Однак дорогою до місця праці він приховано фіксував розташування українських оборонців і позначав координати на гугл-картах.

Для зв’язку з російською спецслужбою фігурант спочатку використовував анонімний акаунт у популярному месенджері. Згодом, намагаючись “заплутати сліди”, він перейшов на комунікацію зі своїм російським куратором через заборонені соцмережі РФ.

Контррозвідники СБУ викрили агента ще на початковому етапі його розвідактивності. Це дозволило задокументувати злочини фігуранта, затримати його і запобігти передачі окупантам актуальної інформації про оборону Покровська.

Під час обшуків у затриманого вилучено мобільний телефон та сім-карти, які він періодично міняв для конспірації зв’язку з окупантами.

Слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Американський банк JPMorgan Chase і британський HSBC обробляли платежі для компаній, контрольованих загиблим влітку 2023 року Євгеном Пригожиним, засновником російської ПВК “Вагнер”.

Знову зросла кількість загиблих внаслідок російських атак по багатоповерхівці Харкова, вчора, 24 вересня.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі порівняв президента Росії Володимира Путіна з рабовласником та назвав Росію “мафіозною державою”, яка прагне стати “мафіозною імперією”.

За словами старшого генерала, НАТО планує координувати транспортування великої кількості поранених військовослужбовців від лінії фронту у випадку війни з Росією.

Росія почала у Китаї програму озброєння для виробництва ударних БпЛА великої дальності для атак в Україні.