Американський і британський банки використовувались для платежів ПВК «Вагнер»

Джерело: Суспільне з посиланням на Financial Times

Американський банк JPMorgan Chase і британський HSBC обробляли платежі для компаній, контрольованих загиблим влітку 2023 року Євгеном Пригожиним, засновником російської ПВК “Вагнер”.

Це сталося в період, коли “Вагнер” розширював свій вплив в Африці. Згідно зі “злитими” документами, у 2017 році суданська компанія, контрольована Пригожиним, закуповувала промислове обладнання в Китаї через великі західні банки.

Злиті документи демонструють, як Пригожин створив транснаціональну кримінальну імперію в галузі природних ресурсів, використовуючи платіжні системи західних фінансових установ.

Один із рахунків-фактур свідчить, що у серпні 2017 року суданська гірничодобувна компанія Meroe Gold, яка була прикриттям ПВК “Вагнер”, здійснила платіж через JPMorgan Chase постачальнику в Китаї. Інший рахунок того ж року свідчить, що Meroe Gold заплатила за дизельні генератори китайській компанії через банк Hang Seng, частину HSBC Group.

Водночас немає доказів, що ці банки знали про зв’язок транзакцій з ПВК “Вагнер”.

На момент платежів компанія Meroe Gold не підпадала під санкції США, хоча сам Пригожин був під санкціями з 2016 року. У 2018 році Meroe Gold все ж потрапила під американські обмеження.

Британський банк HSBC відмовився коментувати конкретні транзакції, але заявив про “відданість боротьбі з фінансовими злочинами”. Американський банк JPMorgan розповів, що не знайшов записів, що відповідають цим транзакціям.

Уряд Непалу вирішив зняти заборону на використання на території країни платформи коротких відео TikTok.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 26 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. Раніше у компанії закликали споживати електроенергію ощадливо.

25 вересня російські війська вдарили по центру Краматорська, внаслідок чого загинули дві людини, а 12 – поранено.

Американка Аліда Алекін зробила онлайн-тест ДНК і випадково знайшла свого дядька Луїса Арманда Альбіна, якого викрали з каліфорнійського парку в 1951 році.

25 вересня прем’єр-міністр Денис Шмигаль провів зустріч із послом Японії Кунінорі Мацудою, котрий нині завершує свою дипломатичну роботу в Україні. Українська сторона подякувала за підтримку Японією резолюцій ООН на користь України, Формули миру, зокрема в частині ядерної безпеки, та за підписання безпекової угоди.