Зеленський обговорив з Ердоганом свободу судноплавства у Чорному морі

Джерело: ОП

25 вересня президент Володимир Зеленський провів зустріч із Президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

Зауважується, що під час зустрічі сторони особливу увагу приділили активізації двосторонньої торговельно-економічної та інвестиційної співпраці, а також залученню Туреччини й турецьких компаній до відбудови України.

Лідери також детально обговорили реалізацію Формули миру, наголосивши на важливості забезпечення свободи судноплавства у Чорному морі та провідній ролі Туреччини в імплементації відповідного пункту Формули щодо продовольчої безпеки.

Володимир Зеленський запросив Реджепа Таїпа Ердогана відвідати Україну з візитом.

Додамо, нещодавно Ердоган записав відеозвернення у межах Четвертого саміту Кримської платформи, в якому наголосив на підтримці територіальної цілісності України.

Ердоган подякував всім, хто допоміг організувати саміт, зокрема Президенту України Володимиру Зеленському та лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву. Турецький лідер наголосив, що цьогорічний саміт співпадає з 80-ми роковинами депортації кримськотатарського народу.

Він наголосив, що біль через цю трагедію кримських татар не вщухає і досі.

Анексія Криму, проти якої Туреччина виступала і не визнавала з першого дня, ще більше посилила страждання щодо територіальної цілісності та суверенітету України. Наша підтримка її незалежності є постійною, і повернення Криму Україні є вимогами міжнародного права, – додав Ердоган.

За його словами, безпека та благополуччя кримських татар – корінного народу півострова – є одним із пріоритетів зовнішньої політики Туреччини. Ердоган сказав, що задоволений правовими нормами, які розробив уряд України, аби посилити права кримських татар.

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з американським колегою Джо Байденом. Лідери обговорили “план перемоги” України та подальшу підтримку США.

Президент США Джо Байден під час зустрічі з українським лідером Володимиром Зеленським оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на $2,4 млрд.

Сполучені Штати та Європейський Союз ведуть переговори про надання Україні фінансової допомоги на суму $50 мільярдів, використовуючи прибутки від заморожених активів Росії.

Дмитро Гуменюк, військовослужбовець Державної прикордонної служби України, отримав біонічний протез руки після тяжкого поранення, яке сталося понад рік тому. Протез був оплачений громадською організацією «Фундація Течія», заснованою меценатом Олегом Кротом.

Кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп на політичному зібранні у штаті Джорджія заявив, що в разі переобрання він “виведе Сполучені Штати з війни в Україні”.