РФ вперше встановила Starlink на «Шахеда»: що це змінить

Джерело: Defense Express

Сьогодні, 25 вересня, сили оборони  вперше знищили російський БпЛА “Shahed-136”, оснащений супутниковим зв’язком Starlink від SpaceX.

Джерело: Defense Express

“Коли у РФ почнуть встановлювати Starlink на свої далекобійні БпЛА, було лише питанням часу. Бо до цього ворог вже експериментував із 4G-модемами з українськими SIM-картами”, – кажуть у Defense Express.

Джерело: Defense Express

Цей дозволяє ворогу отримувати зворотний зв’язок від дронів, передавати інформацію та змінювати польотні завдання. Такий “Шахед” може використовуватися для збору даних про позиції української ППО чи передавання зображень із камер у режимі, який важко зафіксувати. Це перетворить безпілотник на розвідувальний засіб.

Крім того, завдяки Starlink дрон може також виконувати роль далекобійного баражуючого боєприпасу з можливістю розвідки та ураження рухомих цілей.

Вибір “Шахеда” пов’язаний із його дальністю польоту близько 2000 км і значним вільним простором всередині фюзеляжу.

Хочв в Росії Starlink не продається, його постачають через посередників. Штати намагаються цьому завадити.

“Вочевидь, Вашингтону треба трохи пришвидшитись у цьому питанні, бо Shahed зі Starlink – це про необмежене за дальністю керування ударного БпЛА із дальністю польоту до 2000 км. Бо враховуючи співпрацю РФ не лише з іншими країнами-ізгоями, а й із терористичними угрупованнями, це вже загроза не лише для України”, – зауважили аналітики.

25 вересня президент Анджей Дуда заявив, що Росія як постійний член Ради Безпеки ООН має нести відповідальність за мир у всьому світі, натомість вона є агресором, який жорстоко напав на суверенну Україну. Він наголосив, що Росія не виконує роль постійного члена РБ ООН.

25 вересня президент РФ Володимир Путін на засіданні Ради Безпеки обговорив зміни в ядерній доктрині. Зокрема він запропонував зазначити, що “агресія з боку будь-якої неядерної держави за підтримки ядерної держави має розглядатися як спільний напад на Росію”.

25 вересня на позачерговому засіданні Генеральної Асамблеї Асоціації омбудсманів Середземномор’я схвалили рішення про виключення російського омбудсмана зі свого складу.

Представники металургійної галузі заявляють, що ТЦК та СП мобілізують їхніх співробітників. У зв’язку з цим бізнес-асоціації закликали уряд створити та впровадити ефективний механізм економічного бронювання.

Вже кілька тижнів українська влада має нову улюблену іграшку – “план перемоги”, анонсований президентом Зеленським і позиційований як шлях до швидкого(!) та успішного закінчення російсько-української війни. Однак на заході ставлення до чергового “медіаконтрнаступу” української влади є доволі прохолодним, адже за планом українського президента чи всю роботу мають виконати західні уряди та платники податків. До того ж негайно – в наступні 1-3 місяці.