У Південному Судані випробовують застосунок з ШІ, що має спростити лікування укусів змій

Джерело: The Guardian

Медична благодійна організація “Лікарі без кордонів” (MSF) тестує систему зі штучним інтелектом для розпізнавання змій у Південному Судані, використовуючи базу даних із 380 000 зображень для ідентифікації отруйних видів.

Щороку у світі змії кусають 5,4 мільйона людей, з яких до 2,7 мільйона сильно хворіють, а 138 000 – помирають. Правильна ідентифікація змій є важливою для використання рідкісних і дорогих протиотрут лише у разі необхідності.

Доктор Габріель Алькоба, медичний радник MSF з питань укусів змій та тропічних хвороб, яким не приділяють належної уваги, зазначив, що результати є обнадійливими:

“ШІ іноді ідентифікує змій навіть краще, ніж експерти. Я пам’ятаю час, коли ми використовували фотоальбоми для ідентифікації змій у лікарнях MSF. Медичний персонал гортав фотографії, щоб визначити, яка змія вкусила пацієнта”.

Застосунок тестується у двох лікарнях MSF у Південному Судані, де спостерігається велика кількість пацієнтів зі зміїними укусами.

Медики просять фотографувати момент укусу або обережно повернутися на місце події, щоб зробити фото змії. Завантажені фотографії аналізуються штучним інтелектом для визначення виду змії та лікування ще до прибуття пацієнта в лікарню.

“Часто пацієнти отримують неправильне лікування через неправильну ідентифікацію змії, або ж цінна антиотрута витрачається на укуси неотруйних змій, що також може викликати серйозні побічні ефекти. Протиотрута є рідкісною і надзвичайно дорогою, коштуючи пацієнту від місячної до річної зарплати”, – сказав Алькоба.

Девід Вільямс, експерт ВООЗ, зазначив, що укуси змій можуть призводити до вагомих наслідків, включаючи зупинку дихання та ниркову недостатність. Сільські громади найбільше страждають, і щороку близько 240 тисяч людей стають інвалідами через укуси, часто опиняючись за межею бідності через витрати на лікування.

Погіршення клімату, зокрема повені, сприяє зростанню випадків укусів у Південному Судані, Бангладеш, Нігерії, Пакистані та М’янмі. Багато з цих країн стикаються з дефіцитом ліків (в Африці, наприклад, є лише 2,5% необхідних запасів), а продаж підроблених протиотрут підірвав довіру людей.

Українська співачка Ірина Федишин придбала додаткових 20 авто для Сил оборони. Кошти виконавиця зібрала на концертах у Європі та США влітку.

Спікер Палати представників США Майк Джонсон закликав президента Володимира Зеленського звільнити пані посла України у США Оксану Маркарову через організовану дипломаткою поїздку на завод з виробництва боєприпасів у Пенсільванії.

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Захід має враховувати небезпеку нападу Росії на атомні електростанції в Україні, і якщо це  станеться, необхідно негайно втрутитися.

Сполучені Штати планують оголосити про військову допомогу Україні на понад 8 мільярдів доларів 26 вересня під час візиту президента Володимира Зеленського до Вашингтона, повідомили двоє американських посадовців.

Польща здійснила екстрадицію до України одного з підозрюваних у справі щодо заволодіння нерухомістю (14 будівель) ДП “Національна кінематека України” вартістю майже 42 млн грн, а саме колишнього керівника товариства, яке протиправно набуло у власність обʼєкти нерухомості.