Дуда: Росія не спроможна виконувати роль постійного члена РБ ООН

Джерело: wnp.pl

25 вересня президент Анджей Дуда заявив, що Росія як постійний член Ради Безпеки ООН має нести відповідальність за мир у всьому світі, натомість вона є агресором, який жорстоко напав на суверенну Україну. Він наголосив, що Росія не виконує роль постійного члена РБ ООН.

У Нью-Йорку главу Польщі запитали про можливість позбавити Росію постійного членства в Радбезі ООН. У відповідь він пояснив, що наразі немає правових норм, котрі б дозволяли прийняти таке рішення.

Водночас він розуміє, чому українська влада регулярно порушує це питання. Дуда акцентував, що постійні члени РБ ООН є державами, відповідальними за мир у всьому світі.

То як можна спокійно дивитися на ситуацію, коли держава, яка входить до невеликої групи найбільших держав, відповідальних за мир у світі, є агресором, який жорстоко і без будь-яких виправдань напав на незалежну та суверенну державу з метою відібрати її землі, її природні багатства і поневолити суспільство? – зауважив він.

Президент Польщі також прокоментував вівторковий виступ глави США Джо Байдена. Він зізнався, що слухав це з хвилюванням.

Я слухав цю промову з певною ностальгією і емоціями, але й із задоволенням, тому що це була сильна промова, коли президент сказав, що Україна має перемогти, – додав він.

Нагадаємо, раніше голова Генеральної Асамблеї ООН Денніс Френсіс на пресконференції в Нью-Йорку заявив, що ООН не володіє інструментами або повноваженнями, щоб змусити РФ дотримуватись норм міжнародного права.

Президент США Джо Байден під час зустрічі з українським лідером Володимиром Зеленським оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на $2,4 млрд.

Сполучені Штати та Європейський Союз ведуть переговори про надання Україні фінансової допомоги на суму $50 мільярдів, використовуючи прибутки від заморожених активів Росії.

Дмитро Гуменюк, військовослужбовець Державної прикордонної служби України, отримав біонічний протез руки після тяжкого поранення, яке сталося понад рік тому. Протез був оплачений громадською організацією «Фундація Течія», заснованою меценатом Олегом Кротом.

Кандидат у президенти від Республіканської партії Дональд Трамп на політичному зібранні у штаті Джорджія заявив, що в разі переобрання він “виведе Сполучені Штати з війни в Україні”.

Президент України Володимир Зеленський зустрівся з двопартійною делегацією Сенату США на чолі з лідером демократів та республіканців у сенаті Чаком Шумером і Мітчем Макконнеллом та ознайомив їх із ключовими пунктами плану перемоги.