Путін погрожує ядерним ударом, щоб Захід не дозволив України бити ракетами углиб РФ – ISW

Джерело: Інститут вивчення війни

Аналітики ISW прокоментували чергову погрозу Володимира Путіна щодо ядерного удару.

Напередодні, 25 вересня, очільник Кремля повідомив, що РФ коригує свою ядерну доктрину, аби роз’яснити передумови застосування ядерного озброєння.

Сам Путін озвучив дві передумови, які можуть призвести до ядерної атаки:

  • у випадку агресії проти РФ з боку неядерної держави за підтримки чи участі ядерної держави
  • у випадку отримання достовірної інформації про масований запуск повітряно-космічних засобів проти РФ та перетин цими засобами російського кордону

Путін уточнив, що повітряно-космічна зброя – це стратегічна та тактична авіація, крилаті ракети, гіперзвукові ракети та безпілотники.

Та на думку аналітиків, оновлені погрози Путіна про ядерний удар – це намагання “вдихнути нове життя” у застарілі погрози, адже РФ регулярно застосовує риторику про ядерну зброю у намаганнях налякати Захід.

Нові погрози озвучені у момент, коли союзники України міркують над тим, аби дозволити використовувати свої далекобійні ракети для атак по військових цілях на території РФ.

Аналітики нагадали, що Кремль постійно посилює ядерну риторику, під час ключових рішень Заходу щодо допомоги Україні.

“Директор Центрального розвідувального управління США (ЦРУ) Вільям Бернс 7 вересня застеріг західних політиків не побоюватися шаблонного бряцання ядерною зброєю Росії, і ISW давно вважає, що бряцання ядерною зброєю Росії є частиною зусиль Кремля сприяти самостримуванню Заходу, а не як показник готовності Росії застосувати ядерну зброю. ISW продовжує оцінювати, що Росія навряд чи застосує ядерну зброю в Україні, чи деінде”, – резюмували в ISW.

  • Напередодні зими РФ готує удари по критичних об’єктах ядерної енергетики України, заявив міністр закордонних справ країни Андрій Сибіга, посилаючись на інформацію від української розвідки. Мова про відкриті розподільні пристрої АЕС та підстанції передачі, які необхідні для безпечної роботи атомної енергетики, пояснив він.

У містечку Сьєрра-Мадре (Південна Каліфорнія) місцеві жителі скаржаться, що останнім часом ведмеді навчилися відкривати двері – як автомобілів, так і житлових будинків. Це явище стало справжньою проблемою для громади, яка вже звикла до постійних вторгнень диких тварин у їхні помешкання.

Після звільнення Вовчанського агрегатного заводу силами Головного управління розвідки МОУ — російські війська активно завдають по ньому ударів, використовуючи широкий спектр озброєння.

Завтра, 1 жовтня, в Україні очікується похолодання, проте опадів не передбачається.

У неділю, 29 вересня, пізно ввечері на сторінках УПЦ МП у соцмережах повідомили про нібито спробу захоплення Свято-Михайлівського собору в центрі Черкас. Натомість поліціянти не виявили правопорушень.

У Харкові обрали запобіжний захід для колишнього вчителя фізкультури, який роками ґвалтував та розбещував хлопчиків. Чоловік проведе під вартою щонайменше 60 днів без права внесення застави.