Окупанти знущались, били струмом і трубами, але не зламали: історія старости з Луганщини

Джерело: Медійна ініціатива за права людини

Галина Глобчаста, староста сіл Макіївки та Греківки, у березні-квітні 2022 року опинилася в окупації. Через її патріотизм Галина стала мішенню для окупантів, які викрали, катували її в школі, де вона працювала. Зрештою їй з чоловіком вдалося втекти.

Через тиждень від початку війни населення Макіївки зросло, оскільки сюди втікали родини із Сєвєродонецька і Рубіжного.

Якось до сільради завітали українські прикордонники, і Галина дозволила їм заночувати. Наступного ранку вона запросила знайомих, щоб приготувати їжу для військових. Після обіду бійці поїхали, а незабаром у село зайшли окупанти.

Місцеві вже знали про просування російських військ і ховалися в льохах. О 16:30 пані Галина почула гуркіт техніки – російські окупанти увійшли до Макіївки.

Майже одразу після цього до старости постукали – кілька людей перелізли через ворота і зайшли до її будинку. Окупанти влаштували обшук, шукаючи українських військових, навіть заглянули під ліжко.

Окупанти обрали місцеву школу, де Галина колись працювала, своєю базою. За кілька днів вони викликали жінку. Її зустрів незнайомий чоловік, який представився як Денис, командувач.

Пізніше, з некролога, вона дізнається, що це був полковник Денис Іванов, командир 123-ї мотострілецької бригади ЗС РФ.

Джерело: Медійна ініціатива за права людини

Пані Галина в ході розмови з окупантом помітила прапор, що стояв згорнутим біля російського військового і попросила його віддати.

“Та заберете ви свій прапор! Ми підемо і будете ви українцями, а зараз я вас попрошу: пройдіть по селу та заспокойте своє населення, хай не роблять дурниць, – звернувся до неї співрозмовник.

Дізнавшись про можливість виїзду до Лиману, вона взяла кредитні картки від односельців, щоб зняти їм грошей і взяла з собою племінника та знайомого. Сама ж виїжджати не хотіла.

Галина скористалася статусом старости, і їх пропустили. У Лимані хлопців забрали українські військові і відвезли у Краматорськ.

Після цього Галина купила ліки для односельців і повернулася в Макіївку, де дізналася, що російські командири почали про неї запитувати.

Того ж дня до жінки прийшли робити “зачистку”. В її комп’ютері знайшли фото сина, який служив у війську в 2007-2008 роках, офіційний лист до колишнього міністра інфраструктури, фото “Айдара”, адже жінка волонтерила. За це окупанти на чолі з командиром на позивний “Лобзик” забрали її на допит – у ту ж школу, де вона викладала фізику.

Галину били струмом і металопластиковою трубою. Згодом привели її сусіда, якого теж вважали “диверсантом”, дали йому пістолет і змушували вистрілити в жінку. Він відмовився. Окупанти по черзі били то її, то сусіда.

Сусіда вивели з кімнати, а на його місце привели чоловіка Галини. Окупантам стало відомо, що староста сховала українські прапори, тож її змусили сказати, де вони. Під час обшуку знайшли також іншу українську символіку. Після цього жінці розв’язали очі і сказали попрощатися з чоловіком.

Чоловіка все ж відпустили додому, але пані Галину залишили в школі.

Один сказав: “Дивись: диверсантка, ми її бʼємо, а вона мовчить”, – веде далі пані Галина. – Я так боялася, що вони мене сфотографують і надішлють то моїм дітям. Тому що вони клацали телефонами.

Джерело: Медійна ініціатива за права людини

Зрештою Галину відпустили. Вони з чоловіком вирішили втікати за першої ж нагоди. Наступного ранку подружжя вийшло з Макіївки – городами до сусіднього села.

Обійшовши російські блокпости, вони дісталися Греківки, де їх підібрали українські військові і відвезли до Нового. Після ночівлі Галина розповіла захисникам про ворожі війська.

14 квітня вони потрапили до Слов’янська, звідки дісталися до Львова, де їх зустріла донька.

5 жовтня 2022 року Макіївку звільнили. Галина вивезла маму з села та продовжила допомагати евакуювати місцевих.

  • Світлані Панковій з Генічеська, яка на початку повномасштабного вторгнення радила російським військовим класти насіння соняшника в кишені, вдалося вирватися з окупації.
  • Букви розповіли про те, які перепони спіткали людей, які виїхали з окупації.
  • Монобанк придбав будинок для 98-річної Лідії Степанівни, яка пройшла близько 10 км з окупованого росіянами Очеретиного на підконтрольну Україні територію.

Наступного року НАТО створить нове сухопутне командування поблизу кордону з Росією у Фінляндії, якому буде доручено керувати операціями сухопутних сил альянсу в Північній Європі в разі війни.

Голова Рахункової палати України Ольга Піщанська наголосила, що бюджет на наступний рік спрямовано на фінансування безпеки й оборони України і є “бюджетом війни”.

Завершилась зустріч Президента України Володимира Зеленського та кандидата у президенти США Дональда Трампа у п’ятницю, 27 вересня, в Нью-Йорку.

Російський безпілотник, можливо, порушив національний повітряний простір Румунії на “дуже короткий період, менш ніж три хвилини” вночі під час атаки на Україну, повідомило міністерство оборони Румунії в п’ятницю, 27 вересня.

Президент України Володимир Зеленський та кандидат у президенти США Дональд Трамп зустрілися у п’ятницю, 27 вересня, в Нью-Йорку у Trump Tower.