Лише за тиждень ворог застосував проти України більш ніж 300 «шахедів» – Зеленський

Джерело: Володимир Зеленський/Телеграм

29 вересня президент Володимир Зеленський повідомив, що тільки за один цей тиждень російська армія застосувала майже 900 авіаційних бомб, більш ніж 300 “шахедів” і понад 40 ракет.

Глава держави наголосив, що цей російський терор не знає пауз, і його можна зупинити тільки єдністю світу – єдністю в підтримці України та єдністю в тиску на Росію за війну.

У цього контексті він заявив, що через російський авіаудар по Запоріжжю сьогодні пошкоджені звичайні житлові будинки, в одному з них зруйнований під’їзд. Також є пошкодження міської інфраструктури, залізниці.

Загалом були поранені 13 осіб, двох вдалося врятувати з-під завалів.

Я дякую всім службам, які оперативно відреагували й надали необхідну допомогу людям. Зараз ще триває розбір завалів, – наголосив він.

Нагадаємо, зранку 29 вересня російські військові масовано атакували Суми, скинувши на місто 13 авіабомб. З-під завалів вдалося врятувати жінку, яку вже передали до медиків.

  • Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів.
  • США, Ізраїль і Україна ведуть переговори про постачання Києву до восьми систем ППО Patriot, що значно покращить здатність Сил оборони протистояти російським повітряним ударам.
  • 22 червня Зеленський заявив, що лише з початку цього місяця Росія застосувала проти України понад 2400 керованих авіаційних бомб. Водночас близько 700 з них ворог застосував проти Харківщини. Він наголосив, що Україна потребує необхідних сил і засобів, щоб знищувати носії цих бомб, зокрема бойову авіацію РФ.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 29 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 136 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація залишається на Покровському напрямку, також ворог активний на Курахівському напрямку.

Станом на 29 вересня оперативна ситуація на Харківському напрямку залишається складною. Сили оборони України продовжують стримувати натиск російських окупаційних військ.

28 вересня Міністерство оборони Литви оголосило про передачу нової партії військової допомоги Україні.

У Збройних Силах України підбили підсумки діяльності за вересень 2024 року. Своєю чергою, Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський визначив ключові завдання і пріоритети на наступний місяць.

Представник ГУР МО України Андрій Черняк повідомив, що під час операції Воєнної розвідки із зачистки Вовчанського агрегатного заводу ватажки російських військ усвідомлювали безнадійність повернення контролю над об’єктом, однак, змушували своїх солдатів чинити опір.