У 2025 році Росія планує збільшити витрати на оборонні потреби – ISW

Джерело: ISW

У 2025 році уряд Російської Федерації планує значно збільшити витрати на оборонні потреби. За попередніми даними, витрати на армію та інші військові структури зростуть на тлі геополітичної напруги та продовження участі у військових конфліктах.

Як зазначається, офіційні представники Кремля у своїх заявах наголошують переважно на запланованих витратах на соціальну сферу, уникаючи теми зростання військового бюджету. Влада вказує на важливість підвищення рівня соціальних стандартів, зокрема в галузі охорони здоров’я, освіти та підтримки соціально незахищених верств населення.

“Кабінет міністрів Росії у неділю, 29 вересня, схвалив проєкт федерального бюджету на 2025-2027 роки і до 1 жовтня подасть його в Державну думу. Згідно з проєктом, федеральні доходи Росії у 2025 році зростуть майже на 12% порівняно з 2024 роком, а частка не нафтогазових доходів у федеральному бюджеті зросте до 73%”, – йдеться в огляді.

За даними аналітиків, це може призвести до зростання дефіциту бюджету через збільшення військових витрат та ймовірний тиск на інші сфери економіки країни.

Повідомляється, що у 2025 році Росія планує витратити приблизно 40% на національну оборону і внутрішню безпеку – ця частка перевищує разом узяті витрати на освіту, охорону здоров’я, соціальну політику та федеральну економіку.

Водночас Кремль збільшить витрати на засекречені статті з 11,1 трлн рублів (близько 117 млрд доларів) у 2024 році до 12,9 трлн рублів (близько 136 млрд доларів) у 2025 році.

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про осінній призов до армії, який триватиме з 1 жовтня по 31 грудня. На військову службу буде залучено 133 тисячі росіян.

“Енергоатом” уклав угоду на проєктування та будівництво захисної споруди на Рівненській атомній електростанції вартістю 509 млн грн лише 25 вересня 2024 року.

Міністерство юстиції України заявило, що українці, які були змушені отримати російські паспорти на тимчасово окупованих територіях, не будуть притягнуті до відповідальності.

За підсумками зустрічі президентів України і США залишається констатувати, що жодних домовленостей про втілення “плану перемоги”, анонсованого Володимиром Зеленським, не було досягнуто. Так само немає об’єктивних причин сподіватись на те, що “формула миру Зеленського” матиме реальний результат, відмінний від звичних декларацій про підтримку України. Це змушує шукати реальних точок дотику для досягнення спільного знаменника у тому, як Україна і наші союзники можуть успішно вийти з глухого кута довгої війни проти “осі зла”, особливо на тлі активності Китаю щодо просування власного бачення завершення російсько-української війни, яке не на користь Україні.

У Полтаві правоохоронці викрили керівника благодійної організації, якого підозрюють у продажі гуманітарних автомобілів, призначених для потреб ЗСУ. За інформацією пресслужби прокуратури, підозрюваний причетний до продажу 50 автомобілів на загальну суму 7 мільйонів гривень.