Ердоган планує у серпні зустрітися з Путіним: обговорюватимуть «зернову угоду»

Джерело: CNN Turk

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган після робочої поїздки до Саудівської Аравії, Катару та Об’єднаних Арабських Еміратів планує зустрітися з російським лідером Володимиром Путіним. Під час зустрічі Ердоган хоче обговорити з очільником Кремля “зернову угоду”, з якої РФ вийшла 17 серпня.

“Я думаю, що Путін не хоче, щоб цей гуманітарний міст припинив своє існування. Ми поговоримо про це, коли зустрінемося в Туреччині у серпні”, – зазначив Ердоган.

Водночас він підкреслив, що “Чорноморська зернова угода” увійшла в історію як “важливий дипломатичний успіх”. Протягом її дії, як зауважив глава країни, відвантажено понад 33 млн тонн зернових продуктів.

“Багатьом країнам вдалося запобігти втягненню в продовольчу кризу. Дякуємо всім залученим сторонам”, – додав турецький президент.

Варто нагадати, що 17 липня з ініціативи Південної Африки відбулася телефонна розмова президента ПАР Сиріла Рамафоси з Володимиром Путіним, під час якої очільник Кремля підкреслив, що “досі залишаються невиконаними зафіксовані у відповідному меморандумі Росія–ООН зобов’язання про усунення перешкод для експорту російського продовольства і добрив, що унеможливлює продовження “зернової угоди”.

При цьому відомо, що 16 липня з морського порту Одеси вийшло останнє судно в межах Чорноморської зернової ініціативи. Термін “зернової ініціативи” завершується 17 липня.

Своєю чергою, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш запропонував президенту РФ Володимиру Путіну продовжити угоду, яка дозволить безпечний експорт зерна з України із заблокованих чорноморських портів в обмін на під’єднання дочірньої компанії російського “Россельхозбанк” до SWIFT.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…

Собаку-детектора спеціально натреновано для пошуку прихованих вибухонебезпечних предметів, які саперам складно виявити, навіть із металошукачем. Нині Севен допомагає фахівцям ДСНС розміновувати територію Сумщини.

16 вересня Президент Володимир Зеленський  провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача ЗСУ, під час якого обговорили актуальні питання на фронті та всередині країни.