1 жовтня – День українського козацтва

Джерело: Букви

1 жовтня в Україні відзначають День українського козацтва.

День святкують у свято Покрови Пресвятої Богородиці, відтак раніше – до реформи церковного календаря – воно відзначалось 14 жовтня. З 2023 року – 1 жовтня.

День українського козацтва святкують саме на Покрову, адже це свято було найвеличнішим для козаків, оскільки церква на Січі була присвячена Діві Марії. Саме на Покрову козаки збирались, коли обирали нових членів старшин.

День українського козацтва запроваджено указом другого Президента України Леоніда Кучми від 7 серпня 1999 року. Свято встановлено з огляду на вагомість заслуг козацтва в утвердженні української державності та його внеску в сучасний процес державотворення.

Історія козацтва налічує понад 500 років. Вперше інформацію про козаків зафіксовано в історичних документах наприкінці XV століття, коли вони виконували роль охоронців кордонів між Литовським князівством і Кримським ханством.

Українське козацтво було організованою військовою силою, яка боронила власні землі, презентувало українство на міжнародній сцені, організувало Запорозьку Січ та спромоглося продовжити державотворчі традиції Русі створивши державу Військо Запорозьке або Гетьманщину, кордони якої були визнані відповідно до тодішнього міжнародного права.

Жителі Південної півкулі 2 жовтня зможуть спостерігати за кільцеподібним сонячним затемненням, відомим також як “вогняне кільце”.

“Нова пошта” вийшла на ринок Австрії, відкривши в країні адресну курʼєрську доставку.

Російська та пакистанська компанії запускають механізм бартерної торгівлі, підписавши угоду на першому Пакистано-російському торгово-інвестиційному форумі в Москві. Компанія “Астарта-Агротрейдинг” з Росії експортуватиме нут і сочевицю в обмін на мандарини та рис від пакистанської Meskay + Femtee Trading Company.

Внаслідок нічного авіаудару Ізраїлю по Дамаску загинула відома сирійська телеведуча Сафаа Ахмед разом із двома іншими особами.

81-річна модель взяла участь у “Міс Всесвіт Корея”, намагаючись стати найстарішою учасницею конкурсу у світі. Однак жінка не перемогла в конкурсі, проте отримала нагороду.