У ЦНС попередили про посилення процесу «створення» нової історії на ТОТ

Джерело: ЦНС

У Центрі національного спротиву зауважили, що у тимчасово окупованому Донецьку відбулася так звана “міжнародна” конференція “історія новоросії”, на якій зокрема акцентували на вигаданому “спільному” минулому України та РФ.

За результатом цього заходу стало підписання угоду про співпрацю між російським науковим фондом та псевдоутворенням “ДНР” у сфері підтримки фундаментальних і пошукових наукових досліджень. Зауважується, що мова насамперед про такий собі фундамент для створення нової історії беззаперечно пов’язаної із РФ.

Використовуючи пропаганду і дезінформацію, окупанти створюють ілюзію, що українська ідентичність ніколи не існувала або була вторинною. Особливо підкреслюється нібито “спільне” минуле, що нав’язує думку про нерозривний зв’язок між цими територіями та російською державою, – додали у Нацспротиві.

У ЦНС акцентували, що така стратегія РФ є частиною ширшої кампанії культурного геноциду, спрямованого на ліквідацію української ідентичності та асиміляцію населення.

Інформацію про колаборантів, які впроваджують цю стратегію, закликали надсилати на анонімний чат-бот.

Додамо, 8 травня глава РФ Володимир Путін затвердив основи держполітики в галузі історичної освіти. Цілями цієї політики названо формування загальноросійської громадянської ідентичності та зміцнення спільності так званого “русского мира” на основі “традиційних російських духовно-моральних та культурно-історичних цінностей”.

Передбачається, що у межах нових засад “формування рускої ідентичності” Кремль фінансуватиме пропагандистські історичні фільми, літературу та розвиватиме музеї. Зокрема й іноземними мовами також.

Варто додати, що 5 вересня 2023 року Путін заявив, що у РФ необхідно створити національний центр історичної пам’яті, оскільки Захід почав використовувати історію як “зброю ідеологічної боротьби” і спотворювати її “задля політичної кон’юнктури”.

Нам необхідний адекватний інструмент захисту, здатний не лише відбивати, а й запобігати будь-яким ударам такого роду. Про необхідність цього неодноразово говорили і ветерани, і історики. <…> Неодноразово звучала і пропозиція створити національний центр історичної пам’яті. Я просив це питання опрацювати, — сказав Путін.

Він доручив “оперативно розв’язати всі організаційні та фінансові питання”, необхідні для створення такого центру, і  реалізувати проєкт “без жодних зволікань”.

Крім цього, глава РФ запропонував підготувати проєкт “Великої Вітчизняної війни” (Другої світової), зокрема зібрати артефакти за головними подіями: “блокадні щоденники ленінградців, акти про капітуляцію Німеччини та Японії, а також продемонструвати накази нацистів”.

Після початку війни проти України Путін, що заявляв про “небезпеку переписування історії  заради політичних інтересів”, зажадав створити новий шкільний підручник з цього предмету, зазначивши, що це  є “питанням загальнонаціонального значення”.

  • Ми зможемо “деокупувати” свій мозок, тільки поважаючи самих себе, своє історичне минуле та наше героїчне сьогодення – історик Ігор Кошіль.
  • Віцепрезидентка Єврокомісії з питань цінностей та прозорості Віра Юрова та єврокомісар з юстиції Дідьє Рейндерс заявили, що РФ спотворює історію та поширює теорії змови, щоб “отруїти демократичні країни шкідливою дезінформацією”.
  • Російська пропаганда щодо військового повномасштабного вторгнення в Україну поширюється через відеоігри.
  • Представники українського руху спротиву окупації “Жовта стрічка” продовжують знищувати пропагандистську макулатуру на тимчасово окупованих територіях.
  • Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що нещодавно з тимчасово окупованої території Херсонщини вдалося виїхати цивільному подружжю. Вони розповіли про жорстоке відношення росіян, зокрема жінку окупанти двічі побили лише за українську мову.

У Центрі національного спротиву зауважили, що у тимчасово окупованому Донецьку відбулася так звана “міжнародна” конференція “історія новоросії”, на якій зокрема акцентували на вигаданому “спільному” минулому України та РФ.

У жовтні польський центр міжнародної допомоги (PCPM) за підтримки МЗС країни розпочне ремонт чотирьох амбулаторій у селах на Херсонщині, адже саме тут відбуваються щоденні обстріли російськими військовими.

Новообраний генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Україна має стати членом альянсу, оскільки досягти сталої та міцної безпеки у Європі без неї неможливо.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 1 жовтня. З початку доби відбулося 110 бойових зіткнень, противник завдав 2 ракетні удари (2 ракети), 59 авіаційних ударів (зокрема, задіяв 104 КАБ) та 446 ударів дронами-камікадзе, здійснив 2713 обстрілів позицій наших військ.

Російські війська не захопили місто Вугледар Донецької області, повідомили джерела у 72-й окремій механізованій бригаді.