СБУ затримала дезертира, який коригував удари РФ по Вінниччині та Сумщині

Джерело: Служба безпеки України

Служба безпеки затримала дезертира, який за вказівкою російської розвідки коригував удари окупантів по Вінницькій та Сумській областях.

За даними слідства фігурант – 23-річний контрактник однієї з військових частин України, який у травні цього року самовільно залишив місце служби.

У пошуку швидкого заробітку у телеграм-каналах, фігурантом зацікавився співробітник головного управління генштабу ЗС РФ (ГРУ). Він запропонував фігуранту гроші в обмін на співпрацю.

Співпраця полягала у тому, аби відслідковувати вогневі позиції ППО у Вінницькій області, а вже згодом фігуранта “перекинули” на Сумщину, де він мав шпигувати за Силами оборони.

Для виконання ворожого завдання агент приховано прибув до одного з міст поблизу кордону з РФ і орендував квартиру на два тижні.

Там фігурант видавав себе за “військового при виконанні” і намагався ввійти в довіру до місцевих жителів. Таким чином він хотів отримати від них інформацію про українських захисників.

Також зловмисник фотографував військові об’єкти та позначав їхні координати на електронних картах для «звіту» перед російським куратором.

Агентурна інформація потрібна була агресору для підготовки атак на позиції Сил оборони із використанням керованих авіабомб, бойових дронів та ракетного озброєння.

Військова контррозвідка СБУ завчасно викрила агента і провела комплексні заходи для убезпечення позицій українських військ. Після документування злочинних дій фігуранта його було затримано.

Слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
  • ч. 4 ст. 408 (дезертирство, вчинене в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

30 вересня в UNIT.City відбувся форум “Жінки, які змінюють Україну”. Захід присвячено стійкості та лідерству,…

Північні райони Донецької області залишаться без водопостачання на невизначений період через пошкодження, спричинені російськими обстрілами.

BBC довелось скасувати інтерв’ю з колишнім главою британського уряду Борисом Джонсоном через помилку телеведучої.

Сьогодні, 3 жовтня, генеральний секретар НАТО Марк Рютте здійснив офіційний візит до Києва, де зустрівся з Президентом Володимиром Зеленським. Це був його перший закордонний візит після вступу на посаду 1 жовтня.

У роботі месенджера “Телеграм” 3 жовтня зафіксували збій. Проблеми у роботі сервісу вже відчули користувачі.