Румунія підтвердила передачу Patriot Україні

Джерело: Міноборони Румунії у коментарі Радіо Свобода

В Україну прибув зенітно-ракетний комплекс Patriot, який погодилася передати Румунія. Відповідну інформацію підтвердило Міноборони країни.

Ми підтверджуємо, що система Patriot прибула в Україну, – заявив представник Міноборони Румунії Костянтин Спіну.

У вересні румунський уряд ухвалив рішення про передачу системи Києву.

Напередодні Президент України Володимир Зеленський дякував країнам, які допомагають з наданням систем ППО.

Додамо, президент Румунії Клаус Йоганніс 5 вересня оприлюднив закон про передачу в дар Україні зенітно-ракетного комплексу Patriot.

Румунія ухвалила передачу системи 20 червня та попросила США надати аналогічну. Законопроєкт про безоплатну передачу  прийнято Палатою депутатів 3 вересня – після схвалення в Сенаті 2 вересня.

Законопроєкт міністерства національної оборони Румунії передбачає, що завершення акту дарування системи Patriot зміцнить регіональні безпекові позиції Румунії та партнерські відносини з США. Румунія передасть одну з семи систем Patriot конфігурації 3+, які вона придбала у США.

Довідка: конфігурація 3+ є найсучаснішою версією системи Patriot, використовуваною США та близько 20 союзниками. Її оснащено високоефективними радіолокаційними системами і ракетами PAC-3, здатними вражати балістичні ракети на відстані до 20 км. Батарея містить чотири ракети PAC-3 (на відміну від попередньої версії PAC-2 з однією ракетою). Вартість системи Patriot становить близько 1 мільярда доларів, а кожної ракети — близько 4 мільйонів доларів.

Досі Росії вдається закуповувати електронні компоненти західних компаній для своїх ракет, які росіяни націлюють на українські міста. Переважно постачання відбуваються через китайські та гонконгські фірми-одноденки, котрі, своєю чергою, змушують Росію суттєво переплачувати.

У Центрі національного спротиву повідомили, що тимчасово окупована Горлівка та єдине в Україні підприємство, яке виробляло високоякісну вибухову речовину для спорядження боєприпасів та мононітрохлорбензол Горлівський хімзавод, сьогодні – могильник хімікатів. Нині концентрація отрути у ґрунтових водах тут перевищена у 150 тисяч разів.

У Польщі відкрився перший рекрутинговий центр на базі Консульства України в Любліні і працює щодня з 9:00 до 17:00 без перерв.

Лиш нещодавно вступивши на посаду генерального секретаря НАТО Марк Рютте прибув до Києва і наголосив, що Україна повинна мати можливість обстрілювати російську територію далекобійними західними ракетами.

Управління зі здійснення фінансових санкцій (OFSI) Великої Британії наклало штраф у 15 000 фунтів стерлінгів на компанію Integral Concierge Services (ICSL) за порушення фінансових санкцій проти РФ.