Велика Британія віддасть Маврикію свою останню африканську колонію – архіпелаг Чагос

Джерело: ВВС

Великобританія оголосила про відмову від суверенітету над групою стратегічно важливих островів Чагос в Індійському океані, передавши їх Маврикію після багаторічних переговорів.

Угода передбачає передачу острова Дієго-Гарсія, що використовується США як військова база. Однак, відповідно до нової угоди, Британія візьме в оренду острів Дієго-Гарсія у Маврикія на щонайменше 99 років, що дозволить США зберегти там свою військову базу. Це важливо на тлі зростання геополітичного суперництва між західними країнами, Індією та Китаєм.

Джерело: ВВС

Договір ще потребує доопрацювання, але обидві країни обіцяють швидко завершити його.

Лідери Британії і Маврикію заявили, що зобов’язуються “забезпечити довгострокове, безпечне та ефективне функціонування наявної бази на острові Дієго-Гарсія, яка відіграє життєво важливу роль у регіональній та глобальній безпеці”. Угода також “усуне кривди минулого і продемонструє прихильність обох сторін до підтримки добробуту чагосців”.

Велика Британія надасть Маврикію пакет фінансової підтримки, включаючи щорічні виплати та інвестиції в інфраструктуру.

Маврикій також зможе розпочати програму переселення на Чагоських островах, але не на острові Дієго-Гарсія.

Суперечка щодо островів

Уряд Маврикія стверджує, що його змусили віддати Чагоські острови в обмін на незалежність від Великої Британії в 1968 році. Тоді ж розпочалось примусове виселення місцевих жителів з островів.

Пізніше Британія вибачилася за насильницьке виселення понад тисячі острів’ян і пообіцяла передати острови, коли вони більше не знадобляться.

Мешканці Чагоса, виселені наприкінці 1960-х – напочатку 70-х, подавали позови до британського уряду.

Велика Британія ще донедавна наполягала, що сам Маврикій не має законних претензій на острови.

  • У Великій Британії понад 700 людей опублікували оголошення на сайті, що пропагує суїциди, з метою знайти “партнера по смерті”. Цей онлайн-ресурс став місцем, де люди знаходили собі партнера для спільного самогубства.
  • 43-річна Сара Вілкінсон відсвяткувала першу річницю шлюбу після того, як рік тому вийшла заміж сама за себе.
  • Ветеринари провели унікальну операцію на лапі самиці південного білого носорога. Тварина пошкодила кінцівку, що спричинило перелом ліктьової кістки.

У Центрі національного спротиву повідомили, що тимчасово окупована Горлівка та єдине в Україні підприємство, яке виробляло високоякісну вибухову речовину для спорядження боєприпасів та мононітрохлорбензол Горлівський хімзавод, сьогодні – могильник хімікатів. Нині концентрація отрути у ґрунтових водах тут перевищена у 150 тисяч разів.

У віці 85 років помер американський актор, зірка культового фільму “Міцний горішок 2” Джон Еймос.

У Польщі відкрився перший рекрутинговий центр на базі Консульства України в Любліні і працює щодня з 9:00 до 17:00 без перерв.

На благодійному аукціоні в Техасі чоловік заплатив 4 тисячі доларів за гітару, яку, як він думав, підписала Тейлор Свіфт, і розбив її, оскільки співачка використовує свій вплив, щоб робити політичні заяви.

Лиш нещодавно вступивши на посаду генерального секретаря НАТО Марк Рютте прибув до Києва і наголосив, що Україна повинна мати можливість обстрілювати російську територію далекобійними західними ракетами.