У США переглянуть справу братів, яких ув’язнили понад 30 років тому за вбивство батьків

Джерело: BBC

Суд США перегляне справу братів Еріка та Лайла Менендесів, яких ув’язнили понад 30 років тому за вбивство батьків.

Брати застрелили свої батьків Хосе та Кітті Менендес у їхньому ж будинку у Беверлі-Хіллз у 1989 році. Тоді обвинувачення заявило, що брати вбили батьків з метою успадкувати статки свого батька.

Та напередодні, 3 жовтня, окружний прокурор Лос-Анджелеса Джордж Гаскон повідомив, що є “моральне та етичне зобов’язання” розглянути докази, надані братами у 2023 році, в яких стверджується, що вони зазнали сексуального насильства з боку батька і діяли у межах самооборони.

Суспільний інтерес до братів виник після того, як у вересні вийшов серіал Netflix про братів – “Монстри: Історія Лайла та Еріка Менендеса”.

Одразу після вбивства прокурори заявили, що брати вбили батьків, аби заволодіти їхніми статками. Більшість отриманих у спадок коштів Ерік та Лайла потратили на годинники Rolex, автомобілі та елітну нерухомість.

Коли брати стали підозрюваними у вбивстві, їх справа широко транслювалась по телебаченню. На першому судовому розгляді присяжні не зійшлись в єдиній думці після того, як Ерік і Лайла заявили про насилля, яке тривало кілька років.

На другому суді заяву братів про насилля відхилили і визнали їх винними. Відтак, у 1996 році братам винесли вирок – пожиттєве ув’язнення без права на умовно-дострокове звільнення.

На момент вбивства у 1989 році Лайлі був 21 рік, а Еріку – 18.

Серед доказів, представлених братами минулого року, лист Еріка своєму двоюрідному брату, написаний у 1988 році. У листі Ерік згадує про сексуальне насильство з боку батька.

“Жодне з цих свідчень не підтверджене. На цей час ми не готові сказати, віримо ми чи не віримо цій інформації. Але ми тут, щоб сказати вам, що у нас є моральне та етичне зобов’язання розглянути те, що нам передають”, – сказав прокурор.

Він додав, що перегляд справи потенційно може привести до перегляду вироку чи нового судового процесу. Слухання призначили на 26 листопада.

Прокурор також розповів, що після виходу серіалу отримав низку дзвінків. Родичі Еріка та Лайла заявили, що брати “стали жертвами цієї гротескної шокуючої драми”, а творець серіалу Раян Мерфі наголосив, що негативна реакція родичів “була передбачена”.

Підтримку братам висловила Кім Кардаш’ян, і це ще більше зацікавило суспільство.

“Вони не монстри. Вони добрі, розумні, чесні люди”, – сказала Кім NBC News.

Польща почне будівництво перших елементів ліній посиленої оборони на своїх кордонах з Росією та Білоруссю до кінця 2024 року, заявив у п’ятницю, 4 жовтня, заступник міністра національної оборони Польщі Цезари Томчик.

Російські загарбники стратили 93 українських полонених на фронті, 80% цих випадків зафіксували цього року. Про це повідомив начальник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

Уряд виділив 2 мільярди гривень для забезпечення учнів 1-4 класів безоплатним одноразовим харчуванням на 2024 рік.

В Україні вже виплатили першу винагороду викривачеві корупції. Можливість винагороди викривачам запровадили ще у 2019 році, однак перша виплата відбулась лише зараз. 

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь готова допомогти Україні у відновленні після війни.