Нідерландки закликають встановити пам’ятник жінкам, які стали жертвами полювання на відьом

Джерело: The Guardian

Три нідерландські активістки закликають вшанувати пам’ять невинних жінок, які стали жертвами полювання на відьом у XV-XVII століттях, встановивши національний пам’ятник.

Сюзан Сміт, Брег’є Хофстеде та Манья Беднер – очільниці та членкині управління фонду Національного пам’ятника відьмам – вже зібрали 35 000 євро на офіційне місце пам’яті для близько 70 000 осіб, вбитих під час сатанинської паніки, яка охопила США та Європу кілька століть тому.

“Мовиться про покращення обізнаності про цю історію, фактично, феміциду. До цього часу відьма залишається комічною постаттю. У Нідерландах щороку на карнавалі люди спалюють опудала відьом… Але навряд чи є хоч якісь знання реальної історії людей, спалених у вогні”, – зауважила Хофстеде.

Фонд закликає небайдужих висловити думку про три муніципалітети, які погодились розмістити національний пам’ятник у себе.

У Рурмонді не менше 75 осіб – в основному жінки – були спалені живцем під час процесів над “відьмами” у 1613-1614 роках. У районі Монферланда у 1605 році живцем спалили Мехтельду тен Хам, хоча вона просила про судовий розгляд. Третій муніципалітет – Аудеватер, де було встановлено офіційні ваги для відьом та королівський дозвіл видавати свідоцтва про невинуватість особи, якщо її вага відповідала масі тіла (тобто, якщо особа була занадто важкою, аби летіти на мітлі).

Історикиня Стеє Хофхейс – яка є авторкою книги про європейське полювання на відьом – розповіла, що це були часи, коли люди справді вірили, що інші – зазвичай “слабкі” жінки – спілкуються з дияволом та викликають хаос.

“Люди щиро панікували через відьом. Широко розповсюджена думка, що кінець світу близько і жахливі відьми дуже небезпечні. Можна сказати, що це була велика теорія змови, що диявол співпрацює з людьми, щоб зруйнувати християнські спільноти, а спосіб її (теорії) розповсюдження був схожий на культурний вірус”, – сказала вона.

В Аудеватері вважають, що їхній муніципалітет є найкращим місцем для пам’ятника. Саме тут розташований музей Museum de Heksenwaag, де розповідають про переслідування відьом.

У Рурмонді, де офіційно визнано несправедливість, завдану жертвам судових процесів над відьмами, міська голова Йоланда Хугтандерс заявила, що пам’ятник допоможе покращити обізнаність про сучасні проблеми, такі як феміцид та насилля щодо жінок.

Хоча історики кажуть, що полювання на відьом не було змовою церкви чи уряду, активісти вважають, що пам’ятник матиме потужне політичне послання.

Командування 123 бригади територіальної оборони проведе розслідування обставин загибелі командира батальйону Ігоря Гриба, який, як повідомляється, вчинив самогубство під час бойового завдання на Вугледарському напрямку.

Працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру очільниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи. Її взяли під варту.

Президент США Джо Байден заявив про сумнів, щодо того, що майбутні президентські вибори відбудуться “мирно”. Водночас він пообіцяв, що вони будуть “вільними та справедливими”.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує Європейському Союзу через “переслідування” його країни.

У РФ судять громадянина Сполучених Штатів, якого звинувачують у бойових діях проти Росії на боці України. Прокурори вимагають сім років за ґратами.