В Україні через війну може поширитися спалах кору

Джерело: Euronews

Експерти в галузі охорони здоров’я стурбовані тим, що в охопленій війною країні може статися новий спалах кору, якщо сотні тисяч нещеплених дітей шкільного віку повернуться до школи у вересні.

“МОЗ України та центри імунізації постійно моніторять ризики зараження, і найбільший ризик, який зараз існує в країні, — це спалах кору”, — сказав український лікар-епідеміолог Ігор Кузін.

У 2019 році в Україні був великий спалах кору.

“Перший спалах кору в Україні стався у 2017-2019 роках і був масовим спалахом, який уряд намагався пом’якшити. Тоді захворіло близько 115 тисяч дітей”, – продовжив Кузін.

За даними МОЗ, у 2022 році лише 74% дітей віком 1 рік та 69% дітей 6 років отримали перше та друге щеплення від кору відповідно.

У тих дітей, які пропустили регулярні щеплення у віці від 2 до 17 років, ризик зараження набагато вищий.

“Близько 260 000 дітей потребують вакцинації і поки це не буде зроблено, ми стикаємося з ризиком масового спалаху”, — пояснив Кузін.

Кір – це дуже заразна хвороба, що передається повітряно-крапельним шляхом, з ускладненнями, включаючи пневмонію та запалення головного мозку. Цьому також можна майже повністю запобігти за допомогою вакцини.

“Тому до 1 вересня, коли почнеться навчання, цим дітям потрібно зробити щеплення”, – сказав Кузін, закликавши зробити щеплення в найближчі півтора місяця.

У Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) заявили, що Україна стала більш уразливою до інфекційних захворювань після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Скупчення людей у ​​бомбосховищах, уздовж кордонів та в інших районах, а також недотримання графіків вакцинації поширюють віруси.

“Коли почалося вторгнення Росії в Україну, ми зрозуміли, що найбільші ризики для здоров’я в країні становлять спалахи дифтерії та кору. Важливо зараз, щоб контролювати масштаби спалаху, вакцинувати невакцинованих дітей, які знаходяться в країні”, – сказала Вусала Аллахвердієва, експертка ВООЗ з питань попередження розповсюдження захворювань та імунізації.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…