Україна та Словаччина підписали чотири угоди за результатами візиту Фіцо

Джерело: Денис Шмигаль/Телеграм

7 жовтня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що за результатами міжурядових консультацій уряди України та Словаччини підписали чотири важливі документи, котрі охоплюють співпрацю в політичній, економічній та аграрній сферах, а також підтримку суверенітету України.

Так, за підсумками міжурядових консультацій урядів підписано чотири документи.

Зокрема, спільну декларацію, де чітко зафіксували чотири ключові вектори взаємодії:

  • посилення політичного діалогу та побудова добросусідських відносин;
  • підтримка суверенітету та територіальної цілісності України;
  • засвідчення прогресу у реалізації трьох ключових проєктів: реконструкція інтерконектора, пряме залізничне сполучення та модернізація прикордонної інфраструктури;
  • розвиток співпраці в політичній, економічній, енергетичній, оборонній, відновлювальній, гуманітарній, освітній, науковій, медичній та інших сферах.

Протокол про реадмісію. Сторони зокрема вдосконалюють алгоритм повернення громадян Словаччини та України до держав походження.

Меморандум про взаєморозуміння між міністерствами освіти України та Словаччини. Мовиться про дорожню карту співпраці. Вона передбачає підтримку українських студентів та вчителів у Словаччині, пряме співпраця між закладами освіти, співробітництво у сфері інноваційної діяльності.

Меморандум про співпрацю між нашими аграрними міністерствами. Як зауважив Шмигаль, українська сторона очікує на євроінтеграційну підтримку Словаччини в аграрному кластері. Зокрема, щодо приведення нашої правової бази до європейських стандартів.

Голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив, що ввечері 7 жовтня російські війська вдарили по Одесі балістичними ракетами.

За 24 роки на посаді президента РФ Володимир Путін обріс розкішним побутом, звичками та традиціями. І парадокс: він розв’язав війну, яка стала цим звичкам шкодити. Тепер глава РФ втратив можливість літати на Чорне море і навіть залишився без будинку, який дуже любив.

З початку повномасштабного вторгнення сапери ДСНС очистили вже понад 720 га земель за допомогою машин механізованого розмінування на Харківщині.

У Міноборони повідомили, що освітня програма “Змінотворці” сприяє впровадженню принципів гендерної рівності у Збройних силах України та обміну досвідом з партнерами НАТО.

У вересні середньодобові втрати російської армії у війні проти Україн становили 1271 особу вбитими та пораненими. Це максимальне значення від початку повномасштабного вторгнення. Попередній рекорд був зафіксований у травні цього року, коли російська армія розпочала наступ на Харків і втрачала по 1262 особи на добу.