У ЄС шукають способи обійти вето Угорщини на виділення €6 млрд для України

Джерело: Bloomberg

У Євросоюзі шукають способи подолання угорського вето на виділення понад 6 мільярдів євро допомоги для України.

За даними джерел, одним зі способів, який розглядають у ЄС є можливість дозволити країнам-членам блоку здійснювати добровільні внески у Європейський фонд миру. У майбутньому це дало б змогу фінансувати фонд на основі згоди вкладників, а не одностайної підтримки.

Угорщина використала своє право, аби зупинити виплати Україні. Це змусило решту членів ЄС шукати інші шляхи виплат.

Поки не зрозуміло, чи матиме підтримку вище описаний план, адже більшість рішень союзу ухвалюються лише одностайними рішеннями. 8 жовтня посли ЄС зустрінуться для обговорення деталей цього питання.

Угорська влада на чолі з прем’єр-міністром Віктором Орбаном зазвичай блокує всі намагання ЄС допомогти Україні у протистоянні з російською агресією. Влітку Орбан навіть їздив до РФ на зустріч з Володимиром Путіним, що викликало обурення у Євросоюзі.

Непоступливість Угорщини щодо фінансування України вже викликала дискусії серед дипломатів про те, як захистити допомогу від вето. Після повномасштабного вторгнення Росії EPF схвалив сім пакетів на загальну суму 3,5 мільярда євро, а також 2 мільярди євро на постачання боєприпасів.

8 жовтня Львівський апеляційний суд залишив під вартою 18-річного мешканця м. Дніпра, котрого підозрюють в умисному вбивстві мовознавиці, громадської діячки, народної депутатки України VII скликання Ірини Фаріон.

Сім’я покійного американського репера Тупака Шакура найняла адвоката Алекса Спіро для розслідування потенційного зв’язку між вбивством музиканта в 1996 році та Шоном Diddy Комбзом.

Глава британської контррозвідки МІ-5 Кен Маккаллум заявив, що російська розвідка має на меті влаштувати “хаос на британських та європейських вулицях”, і попередив, що Велика Британія нині постає перед найскладнішою і багатошаровою загрозою за всю свою історію.

Компанія Apple, яка протягом багатьох років випускала щорічні оновлення своїх головних продуктів, змінює концепцію. 

Кабінет Міністрів України вніс зміни до порядку електронного обліку вирощування та переміщення конопель для медичних цілей, продуктів їхньої переробки та лікарських засобів на основі канабісу, поінформував представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук.