Сьогодні Байден обговорить з Нетаньягу відповідь Ізраїлю на атаку Ірану – Axios

Джерело: Axios

За даними ЗМІ 9 жовтня президент США Джо Байден проведе розмову з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу щодо заходів у відповідь на нещодавній масований обстріл з боку Ірану.

Таку інформацію виданню повідомили одразу три джерела. Це буде перша телефонна розмова Байдена з Нетаньягу за останні два місяці. Вона відбудеться у той момент, коли Ізраїль думає над потужними атаками, які можуть призвести до ескалації.

Увечері 8 жовтня Нетаньягу провів кількагодинну нараду з ізраїльськими урядовцями та очільниками військових і розвідувальних служб, аби ухвалити рішення щодо атак і термінів, розповіли два джерела в Ізраїлі.

Джерела додали, що відповідь Ізраїлю буде масштабною. Ймовірно, це буде комбінована авіаатака по військових об’єктах і таємна атака, подібна до тієї, коли в Тегерані вбили політичного лідера ХАМАС Ісмаїла Ханію.

Ізраїль також думав про удари по нафтових об’єктах Ірану, але в США дали зрозуміти, що вони проти цього.

Помічник Нетаньягу сказав, що як тільки буде ухвалено рішення про атаку, Ізраїль сповістить про це Сполучені Штати. У США також сподіваються отримати повідомлення, щоб “визначити обмеження ізраїльської відповіді”.

Американське джерело пояснило, що США хочуть впевнитись, що Ізраїль атакувати цілі в Ірані, які є важливими, але “не є пропорційними”.

17 жовтня Міністерство фінансів США оголосило про введення санкцій проти китайських компаній, які причетні до виробництва далекобійних безпілотників “Гарпія” для російської армії.

Письменник і журналіст Станіслав Асєєв, який у 2024 році пішов добровольцем на фронт, звільняється зі Збройних сил України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 18 жовтня заходи обмеження споживання не прогнозуються. Разом з тим, у компанії закликали споживати електроенергію ощадливо.

Народній депутатці від “Слуги народу” Ірині Кормишкіній (дівоче прізвище Аллахвердієва) оголосили підозру в незаконному збагаченні на понад 20 мільйонів гривень.

Посол України у Великій Британії та колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що мобілізація жінок в Україні є неприйнятною, проте до неї можуть вдатися у разі крайньої необхідності.