Орбан заявив, що Україна не може перемогти на полі бою

Джерело: Reuters

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Україна не може виграти війну з Росією на полі бою і закликав до припинення вогню.

Виступаючи на брифінгу в Страсбурзі, Орбан заявив, що кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп у разі обрання не чекатиме своєї інавгурації, а почне працювати для миру в Україні відразу після виборів.

Орбан, який давно підтримує Трампа, також сказав, що між Києвом і Москвою необхідна як пряма, так і непряма комунікація – і запропонував третій стороні стати посередником між ними.

Нагадаємо, що Угорщина заявила, що затримає кредит G7 для України на суму 50 мільярдів доларів до президентських виборів у США наступного місяця. 

“Ми не хочемо нічого блокувати, ми просто хочемо переконати європейських лідерів змінити свою стратегію (по Україні), тому що поточна стратегія не працює”, – сказав Орбан.

Орбан заявив, що його країна хоче нормальних економічних відносин з Росією в областях, які не постраждали від санкцій. Угорщина значною мірою залежить від імпорту російської нафти та газу, а російський “Росатом” також будує атомну електростанцію в Угорщині.

“Ми прозорі, ми робимо те, що ми говоримо. І ми вважаємо, що в тих сферах, де немає санкцій між ЄС і Росією, природно, ми хотіли б мати нормальні економічні відносини з Росією”, – сказав Орбан.

Він також звинуватив деяких західних колег у “лицемірстві”, посилаючись на те, скільки нафти і газу вони купили в Росії. Країни він не назвав.

9 жовтня міністр оборони Рустем Умєров зустрівся з президентом Франції Емманюелем Макроном. Вони спільно заслухали доповідь керівництва навчального центру, де проходить підготовку наш підрозділ, який у Франції називають бригадою Анни Київської.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 9 жовтня. З початку доби на цей час зафіксовано 119 бойових зіткнень.

Пізно ввечері 9 жовтня російські війська вдарили по Одещині балістичними ракетами. Внаслідок чергового обстрілу портової інфраструктури у регіоні шестеро загиблих та восьмеро поранених.

9 жовтня ударна група угруповання сил та засобів Військово-Морських Сил Збройних Сил України у взаємодії з підрозділами Служби безпеки України атакували базу зберігання БпЛА типу “Шахед” на території РФ.

9 жовтня міністр оборони Рустем Умєров розповів про новий етап співпраці між Україною та Францією у сфері оборони.