У Міжнародному Червоному Хресті зреагували на вивезення українських дітей до Білорусі за посередництва білоруського ЧХ

Джерело: пресслужба Міжнародного Червоного Хреста

Міжнародний Червоний хрест зреагував на поїздку голови білоруського ЧХ Дмитра Шевцова на тимчасово окуповані території України, під час якої він фактично зізнався у викраденні українських дітей та депортації їх до Білорусі.

У заяві мовиться, що білоруський ЧХ не попередив МЧХ про візит Шевцова до окупованих Донецька та Луганська та його участь у будь-яких заходах щодо дітей.

В МЧХ наголосили, що будь-які дії національних товариств ЧХ, які суперечать гуманітарній місії та основоположним принципам організації, сприймаються дуже серйозно.

“Тому МФЧХ передала цю справу до Комітету з дотримання вимог і посередництва, який, згідно з нашою конституцією, є незалежним органом, який розслідує та розглядає ймовірні порушення доброчесності”, – мовиться у заяві.

Зазначається, що візит Шевцова на ТОТ України не було узгоджено з іншими складовими організації, що суперечить внутрішнім правилам.

“Ці дії ризикують підірвати довіру до нашої роботи з підтримки нужденних громад, ким би вони не були та з якого б боку фронту вони не були. Важливо, щоб усі складові Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця зберігали свою незалежність від урядів і носіїв зброї”, – додали в МЧХ.

Також повідомляється, що Міжнародний Червоний Хрест вже зв’язався білоруським ЧХ, аби висловити серйозну стурбованість і припинити будь-яку подібну діяльність у майбутньому.

Що передувало?

Видання The Telegraph повідомило, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, імовірно, причетний до воєнного злочину, а саме депортації тисячі українських дітей на територію РБ.

Депутати Європарламенту закликали Міжнародний кримінальний суд (МКС) видати ордер на арешт самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка.

У репортажі білоруського каналу Шевцов заявив, що він не згоден зі звинуваченнями у тому, що організація допомагає викрадати дітей з України. Так, голова білоруського Червоного Хреста заявив, що дітей вивозять, аби ті “забули жах війни й перепочили”. Щобільше, Шевцов заявив, що РБ не має наміру припиняти незаконну депортацію українських дітей. Він додав, що “білоруський Червоний Хрест брав у цьому — бере, і братиме — активну участь”.

У відповідь міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що голова білоруського Червоного Хреста Дмитро Шевцов публічно визнав злочин незаконної депортації дітей з окупованих територій України. Дипломат закликав Міжнародний кримінальний суд видати ордер на його арешт.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.