Нобелівська премія з хімії 2024: названо імена лауреатів та їхні досягнення

Джерело: пресслужба Фонду Нобеля

Нобелівський комітет 9 жовтня оголосив лауреатів Нобелівської премії з хімії 2024 року. Премію було поділено між трьома науковцями: одну половину отримав Девід Бейкер “за обчислювальний дизайн білка”, інша половина дісталася Демісу Гассабісу та Джону Джамперу “за передбачення структури білка”.

Американський біохімік Девід Бейкер розробив нові типи білків за допомогою комп’ютерного моделювання. Його дослідження відкрили можливість створювати білки, які не існують у природі, та можуть використовуватися в різних сферах, таких як фармацевтика, виробництво вакцин, наноматеріали та сенсори. З 2003 року його дослідницька група постійно створює нові білкові структури, що мають значний практичний потенціал.

Британський дослідник Деміс Гассабіс та американський науковець Джон Джампер зробили значний внесок у розв’язання складної проблеми прогнозування структури білків. Структура білка, яка формується з довгих ланцюгів амінокислот, є ключовою для виконання білком своїх функцій. Вчені протягом десятиліть намагалися передбачити ці структури на основі послідовності амінокислот, але це завдання залишалося невирішеним.

Прорив стався у 2020 році, коли Гассабіс і Джампер представили штучний інтелект AlphaFold2, здатний передбачити тривимірну структуру білків. Вони змогли точно змоделювати структуру майже всіх відомих білків, кількість яких перевищує 200 мільйонів.

Ця технологія мала величезний вплив на наукові дослідження, дозволяючи, зокрема, краще зрозуміти стійкість до антибіотиків і розробляти ферменти для розкладання пластику. Після появи моделі AlphaFold2 його використовували понад 2 мільйони осіб зі 190 країн, що робить цей інструмент одним із найважливіших наукових досягнень останніх років.

Міністр оборони Йоав Галант заявив, що удар Ізраїлю по Ірану у відповідь на його атаку минулого тижня буде “смертоносним, точним і несподіваним”.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 11 жовтня заходи обмеження споживання не прогнозуються. Водночас у компанії закликали споживати електроенергію ощадливо.

Пізно ввечері 9 жовтня Росія вдарила балістичною ракетою по Одеському району, внаслідок чого загинули вісім осіб, а 11 отримали поранення. Як виявилось, окупанти також знищили гуманітарний вантаж для Палестини.

Українські військові медики щодня ризикують життям під обстрілами, щоб вчасно дістатися до поранених, стабілізувати їхній…

Мати американського репера Шона Комбза, відомого як P. Diddy, вперше прокоментувала арешт сина, якого звинувачують у торгівлі людьми та сексуальному насиллі.