У Росії африканок змушують збирати безпілотники для війни проти України

Джерело: AP News

Росія змушує африканських жінок, яких обманом привезла до країни, виготовляти безпілотники для війни проти України.

РФ розмістила у соцмережах рекламу програми “Alabuga Start”, обіцяючи молодим африканським жінкам безоплатний квиток на літак, гроші та “пригоди” в Європі. Для цього необхідно лише пройти невеликий тест на знання російської мови зі 100 слів.

Однак замість програми “робота-навчання”, африканок, яких привезли у Татарстан, змусили працювати на заводі з виробництва озброєння, а саме збирати ударні БпЛА.

Через нестачу робочої сили Кремль шукає жінок віком 18-22 роки із таких африканських країн, як Уганда, Руанда, Кенія, Південний Судан, Сьєрра-Леоне та Нігерія, а також з азійської Шрі-Ланки. Таку ж кампанію Кремль проводить в інших країнах Азії та Латинської Америки.

За даними розслідування AP, зараз на заводі “Алабуга” у Татарстані – разом із російськими студентами ПТУ віком від 16 років – працюють близько 200 жінок з Африки.

“Я насправді не знаю, як робити дрони”, – сказала одна з африканок.

Журналісти проаналізували супутникові фото заводу та його внутрішні документи, а також поспілкувались з низкою африканок, які працювали там. Вони також знайшли сотні відеороликів про набір персоналу на завод.

Однак з жінок, яка погодилась на роботу у РФ, фіксувала на фото та відео чи не кожен свій крок під час переїзду, акцентуючи на тому, що відправляється до Європи. Та опинившись на російському заводі, вона зрозуміла, що потрапила у пастку.

“Компанія займається лише виготовленням дронів. Нічого більше. Я шкодую та проклинаю той день, коли почала робити всі ці штуки”, – розповіла вона.

Журналісти зауважили, що у тесті на знання мови, який пропонувався в агітаційному ролику РФ, фігурують такі слова як “фабрика”, “причіпляти” та “відчіпляти”.

Африканки на заводі перебувають під пильним наглядом. Їх робочий день триває довго, а зарплата – нижча, аніж обіцяли. Деякі з них вже не працюють на заводі, знайшовши роботу в іншому місці, дехто повернувся додому. Тих, хто залишився, керівництво заводу активно вмовляє не виїжджати.

На заводі “Алабуга”, про що свідчать отримані ЗМІ документи, ймовірно виготовляють іранські БпЛА “шахед”. Принаймні у контрактах між РФ та Іраном фігурує назва цього заводу. Спершу Іран доставляв Росії “шахеди” у розібраному вигляді, однак зараз БпЛА виготовляють безпосередньо на російському заводі.

“Алабуга” став одним з основних російських заводів з виробництва БпЛА. У документах вказано, що щорічно тут планують виготовляти 6000 таких БпЛА.

Однак проблемою було знайти робітників на завод, відтак керівництво заводу почало залучати до праці неповнолітніх студентів ПТУ та іноземців.

“Алабуга” – єдиний російський завод, де працюють африканки та латиноамериканки. 90% іноземок тут створюють БпЛА, насамперед деталі, для виготовлення яких не потрібно багато навиків.

У 2023 році на заводі працювало трохи менш як 900 осіб, та у 2025 році планують збільшити кількість робітників до 2600 осіб.

У першому півріччі 2024 року на заводі працювало 182 жінок, більшість – мешканки Південної та Центральної Африки. Однак програму “Alabuga Start” активно рекламують у Південній Америці та Азії.

Щобільше, повідомляється, що російські посадовці проводили вербування в дитячих будинках Уганди, а також активно відвідували десятки іноземних посольств у Москві, щоб просувати програму.

Невідомо, чому для роботи шукають саме молодих жінок. На думку аналітиків, у РФ вважають, що їх просто буде легше контролювати. В одному з документів вказано, що на заводі для африканок створено окрему лінію виробництва і щодо них вживають принизливі терміни.

Також на заводі працюють студенти ПТУ-інтернату для осіб віком 16-18 років, розташованого неподалік, та вихідці з Центральної Азії віком 18-22 роки. Деяким працівникам заводу – лише 15 років, і вони скаржаться на погані умови праці.

Іноземок привозять на завод автобусом, які проходять кілька перевірок на КПП. Живуть іноземки у гуртожитках, які постійно під охороною. На вході є камера з розпізнавання обличчя, а за новими працівниками стежать через камери відеоспостереження.

Після прибуття іноземкам видають російські SIM-карти, однак приносити телефони на завод заборонено, оскільки він вважається таємним військовим об’єктом.

Одна жінка розповіла, що може спілкуватись з журналістами лише з дозволу свого керівника, інша розповіла, що її повідомлення відслідковують, третя сказала, що працівникам заборонено говорити про роботу з чужими людьми, а четверта – що керівництво заохочує доносити на своїх колег.

Робітників змушують збирати дрони та покривати їх їдкою речовиною, яка за консистенцією нагадує йогурт. При цьому ніяких засобів індивідуального захисту робітникам не надають. Однак з жінок розповіла, що через це у неї виникло відчуття поколювання на шкірі, а на щоках з’явились “маленькі дірочки”, які дуже свербіли.

Зі всіх опитаних жінок лише одна сказала, що їй подобається працювати на заводі, що її влаштовує зарплата та всі умови проживання. Решта сказали, що зарплата недостатня, а життя тут не таке, як вони очікували.

У рекламі їм обіцяли по 700 доларів на місяць, однак у нових роликах вже обіцяють по 500 доларів.

Одна з жінок розповіла, що з її зарплати вирахували плату за проживання, авіаквитки, медичне обслуговування та курси російської мови. Коштів, що залишились, їй ледь вистачило на базові речі.

“З африканками тут поводяться як із віслюками, тримають у рабстві”, – сказала вона, додавши, що через санкції не може відправити кошти рідним в Африку.

Кілька жінок розповіли, що зміна на заводі триває до 12 годин, а вихідні – нерегулярні.

У документах заводу мовиться, що низька зарплата впливає на моральний дух африканок. Відтак керівництво просить шукати для роботи “російськомовних”, бо іноземки не хочуть працювати за таку зарплату.

Студентам ж, які хочуть покинути роботу, сказали, що спершу вони повинні відшкодувати вартість навчання.

Завдяки іноземним працівникам РФ вдалось збільшити кількість БпЛА, які вона запускає по Україні. Однак багато питань викликає якість цих безпілотників. Дехто вважає, що саме некваліфіковані працівники можуть бути причиною неякісних БпЛА. За іншою версією – несправність виникає через те, що РФ використовує неоригінальні іранські конструкції.

AP проаналізувало атаку близько 2000 “шахедів” з 29 липня та з’ясувало, що 95% з них не влучають у цілі. Натомість вони або падають, або відхиляються від курсу та залітають у сусідні країни.

Іноземок “заманюють” до Росії активною кампанією у соцмережах, з відеороликами під веселу музику, на яких африканські жінки у Татарстані радісно працюють та займаються спортом.

Є й ролик із російськими студентами, які, поділившись на групи, грають у пейнтбол. Команду, яка програла, називають “фашистами” і змушують рити окопи або “розстрілюють” її.

При цьому у роликах не вказано, що робота полягає саме у збиранні безпілотників.

Під цими роликами сотні коментарів африканців, які просять про роботу і скаржаться, що досі не отримали відповіді на свої заявки.

Активісти руху Demand наклеїли фотографію матері з дитиною, зроблене в секторі Гази, на картину Пабло Пікассо в Національній галереї в Лондоні.

Навіть після виявлення порушень діти продовжують скаржитись на умови у навчально-реабілітаційному закладі. Зокрема, їм не вистачає їжі. Один з вихованців розповів, що підпрацьовує у сфері ритуальних послуг.

Міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен уповноважив Оборонні сили країни підписати рамкову угоду про закупівлю пристроїв для захисту від збоїв у роботі GPS.

Суд у Якутії засудив місцевого жителя Віктора Саввінова до 20 років колонії суворого режиму за два нові вбивства. Раніше чоловіка відбував покарання за вбивство, але його помилували за згоду приєднатись до російської армії.

10 жовтня Верховна Рада ухвалила постанову щодо виключення народних депутатів Андрія Одарченка та Артема Дмитрука зі складу парламентських комітетів.