Вручення «нобелівок» з фізики та хімії викликали дискусії про домінування Google в сфері ШІ

Джерело: Reuters

Цього тижня вручення Нобелівських премій з хімії та фізики викликало дискусії щодо домінування компанії “Google” у сфері штучного інтелекту та визнання досягнень у галузі інформатики. Google є лідером у дослідженнях ШІ, але зазнає конкуренції з боку Microsoft і OpenAI, а також посиленого контролю регуляторів США.

Співзасновник підрозділу Google DeepMind Деміс Хассабіс та його колега Джон Джампер отримали Нобелівську премію з хімії разом із біохіміком Девідом Бейкером за роботу з розшифровки білкових структур. Днем раніше ексдослідник Google Джеффрі Хінтон отримав Нобелівську премію з фізики за попередні відкриття в машинному навчанні разом з американським ученим Джоном Хопфілдом.

Професорка комп’ютерних наук Венді Холл зазначила, що відсутність Нобелівської премії з інформатики спотворює ситуацію, а присудження Хінтону премії з фізики виглядає сумнівно, хоча його робота й заслуговує на визнання. Подібну думку висловив і професор математики Ноа Гіансіракуза, який вважає, що досягнення Хінтона не можна вважати внеском у фізику.

Категорії Нобелівських премій були визначені у заповіті Альфреда Нобеля, а пізніше заснували премію з економіки. Зараз триває обговорення щодо можливого розпаду компанії Google через її монопольне становище на ринку.

Сам Хінтон, який залишив Google у 2023 році через свої побоювання щодо розвитку ШІ, попередив про потенційні небезпеки цих технологій. Він зазначив, що немає простого рішення для запобігання загрозам, пов’язаним зі штучним інтелектом.

Дискусії щодо Нобелівських премій цього тижня акцентували на труднощах для традиційних наукових установ у конкуруванні з великими технологічними компаніями, оскільки значну частину ресурсів останніх спрямовано на комерційні цілі, а не на наукові прориви.

Активісти руху Demand наклеїли фотографію матері з дитиною, зроблене в секторі Гази, на картину Пабло Пікассо в Національній галереї в Лондоні.

Навіть після виявлення порушень діти продовжують скаржитись на умови у навчально-реабілітаційному закладі. Зокрема, їм не вистачає їжі. Один з вихованців розповів, що підпрацьовує у сфері ритуальних послуг.

Міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен уповноважив Оборонні сили країни підписати рамкову угоду про закупівлю пристроїв для захисту від збоїв у роботі GPS.

Суд у Якутії засудив місцевого жителя Віктора Саввінова до 20 років колонії суворого режиму за два нові вбивства. Раніше чоловіка відбував покарання за вбивство, але його помилували за згоду приєднатись до російської армії.

10 жовтня Верховна Рада ухвалила постанову щодо виключення народних депутатів Андрія Одарченка та Артема Дмитрука зі складу парламентських комітетів.