Лукойл придбав щонайменше 25 танкерів, використовуючи для цього громадянина Британії

Джерело: Financial Times

Російська нафтова компанія “Лукойл” придбала щонайменше 25 старих танкерів, використовуючи британського громадянина для реалізації угод. Розслідування щодо російського “тіньового флоту” свідчить, що такий крок дозволяє компанії обходити обмеження на ціну нафти, встановлені країнами Великої сімки (G7).

За даними розслідування, Лукойл фінансував купівлю танкерів через свою дубайську філію Eiger Shipping DMCC. Для кожної угоди створювалися спеціальні компанії, зареєстровані в офшорній юрисдикції на Маршаллових островах. Номінальним власником цих компаній був 74-річний британський бухгалтер Джон Ормерод, який має досвід у фінансовій та морській галузях.

Eiger Shipping укладала угоди про чартер із компаніями Ормерода з передоплатою, що дозволяло новим власникам використовувати ці кошти для купівлі суден. Одним із перших танкерів у схемі стало судно Kudos Stars, збудоване у 2005 році, яке раніше належало грецькій компанії Delta Tankers. Його купили за $35 млн, при цьому фінансування надійшло через чартерну угоду на суму $35,2 млн.

Основною метою цієї схеми було приховати причетність Лукойлу до купівлі танкерів, щоб уникнути санкцій. Управління суднами здійснювали дубайські компанії, пов’язані з британським магнатом пакистанського походження Мухаммедом Тахіром Лахані. Така схема ускладнювала ідентифікацію активів як російських.

За період із грудня 2022 до серпня 2023 року Ормерод придбав 25 танкерів на загальну суму понад $700 млн, причому ціни на судна перевищували історичну вартість у два-три рази. Сам Ормерод пояснив, що співпрацював із Eiger Shipping для купівлі танкерів з метою “загальної торгівлі”, побоюючись зростання вартості фрахту. За його словами, після того, як стало очевидним, що танкери використовують для перевезення російської нафти, він припинив свою участь у схемі.

Деякі з придбаних танкерів уже потрапили під санкції Великої Британії, серед них Canis Power, Vela Rain, Galian 2, та інші. Ймовірно, саме про них мовилося у повідомленні МЗС Британії від 11 вересня. За підрахунками, “тіньовий флот” Лукойлу перевіз близько 120 мільйонів барелів російської нафти, що може відповідати експорту на суму $7,2 млрд.

Пізно ввечері 9 жовтня Росія вдарила балістичною ракетою по Одеському району, внаслідок чого загинули вісім осіб, а 11 отримали поранення. Як виявилось, окупанти також знищили гуманітарний вантаж для Палестини.

Українські військові медики щодня ризикують життям під обстрілами, щоб вчасно дістатися до поранених, стабілізувати їхній…

Суд у Якутії засудив місцевого жителя Віктора Саввінова до 20 років колонії суворого режиму за два нові вбивства. Раніше чоловік вже відбував покарання за вбивство, але його помилували за згоду приєднатись до російської армії.

Головне управління розвитку матеріального забезпечення Міноборони затвердило зразок-еталон полегшеного бронежилета, котрий призначений для захисту окремих життєвоважливих органів тіла під час виконання бойових дій військовослужбовцями ЗСУ та Державної спеціальної служби транспорту.

Начальник Торецької міської військової адміністрації Василь Чинчик повідомив, що росіяни регулярно обстрілюють місто, застосовуючи важку артилерію та тактичну авіацію. Ситуація в Торецьку залишається напруженою, оскільки ці обстріли націлені не лише на критичну інфраструктуру, а й на житлові райони.