Світовий банк схвалив створення фонду фінансового посередництва для України – Reuters

Джерело: Reuters

За даними ЗМІ, виконавча рада Світового банку схвалила створення фонду фінансового посередництва (ФФП) для підтримки України.

Як повідомили агентству три джерела, очікується, що свої внески туди зроблять США, Канада і Японія. Два джерела сказали, що під час голосування проти створення ФФП була лише Росія.

ФФП керуватиме Світовий банк. Фонд допоможе виконати обіцянку G7 про надання Україні 50 мільярдів доларів додаткового фінансування до кінця року.

Суми внесків США, Канади та Японії невідомі, вони ще обговорюються. Проте відомо, що кошти також братимуть з доходів заморожених активів Росії.

Рішення про створення ФФП ухвалили наступного дня після того, як ЄС погодив надання Україні позики на 35 мільярдів євро. Частина цих коштів також складатиметься з доходів від заморожених активів РФ.

Джош Ліпскі, старший директор Геоекономічного центру Атлантичної ради, сказав, що ці два кроки дозволять країнам G7 значно збільшити фінансування України та виконати обіцянки, дані на саміті лідерів Великої сімки у червні.

“Це величезна сума грошей. Це реальні ресурси на землі, які можуть змінити ситуацію”, — сказав він, зазначивши, що витрати України на війну у 2023 році становили близько 80-90 мільярдів доларів.

Знову зросла кількість жертв унаслідок ракетної атаки РФ по припортовій інфраструктурі Одеської області 9 жовтня.

Нобелівську премію миру 2024 року отримала японська організація Nihon Hidankyo, що об’єднує тих, хто пережив бомбардування Хіросіми і Нагасакі. 

Росія продовжує застосовувати тактику “гарматного м’яса” для просування на фронті. За словами Наталії Костенко, заступниці постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні, ворог втрачає одного солдата на кожні захоплені 2,5 кв. м.

Блуза з бантом стала елементом одягу, який для себе обирають впливові жінки цього світу.

В Підмосков’ї скоїли замах на чиновника Шерипа Аліхаджиєва, який працював в урядах Чечні та Інгушетії. До цього глава Чечні Рамзан Кадиров заявляв, що його хочуть вбити і оголосив “кровну помсту” трьом депутатам.