Смертельний ураган «Мілтон» у США посилився через зміни клімату – вчені

Джерело: Reuters

Міжнародна група кліматологів, які вивчають роль кліматичних змін у виникненні екстремальних погодних умов, дійшла висновку, що руйнівні наслідки урагану Мілтон, який забрав життя 16 осіб у США, були посилені антропогенною зміною клімату.

Зокрема, глобальне потепління збільшило швидкість вітру на 10%, а кількість опадів збільшилася на 20-30%, згідно з аналізом World Weather Attribution.

Мілтон посилився зі шторму категорії 1 на бурхливий шторм категорії 5 менш ніж за добу, живлячись рекордно теплими водами в Мексиканській затоці.

Попередні наукові аналізи засвідчили, що зміна клімату збільшила ймовірність таких високих температур води в затоці в 400-800 разів.

За даними Національного центру США з ураганів, через додаткове тепло з Мексиканської затоки Мілтон став третім за швидкістю посилення ураганом в Атлантиці за всю історію спостережень, а максимальна постійна швидкість вітру досягла 290 км/год.

Група вчених зазначила, що зливові шторми, такі як Мілтон, нині вдвічі ймовірніші, ніж без антропогенного потепління.

“Це дослідження підтвердило те, що повинно було бути абсолютно зрозумілим: зміна клімату посилює шторми, і в цьому винне спалювання викопного палива”, – прокоментував Ян Дафф, активіст екологічної некомерційної організації Greenpeace.

Індонезія звернулася до компаній Google та Apple з проханням заблокувати китайський застосунок Temu у своїх магазинах додатків. Міністр зв’язку Буді Арі Сетіаді назвав метою такого кроку захист малого та середнього бізнесу країни від конкуренції з дешевими товарами, які пропонує Temu, дочірня компанія PDD Holdings.

Міністерство оборони Німеччини розпочало перевірки через участь німецьких солдатів у змаганнях, де також брали участь російські військові. Це стало відомо після того, як наприкінці лютого 2024 року у Бангладеш відбулися змагання зі стрільби з лука, організовані Міжнародною військово-спортивною асоціацією (CISM).

У віці 69 років помер колишній перший міністр Шотландії Алекс Салмонд. Політик пішов з життя 12 жовтня після виступу в Північній Македонії.

Міський голова Львова Андрій Садовий повідомив про судове засідання, яке відбудеться 14 жовтня, і стосуватиметься архітектурної спадщини міста. За його словами, Шостий апеляційний адміністративний суд Києва розгляне справу про заборону незаконної забудови в історичних зонах Львова. Він закликав владу і громадськість уважно стежити за цим процесом.

Колишня асистентка Каньє Веста Лорен Пішотта, яка звинуватила його в червні в сексуальних домаганнях і переслідуванні під час співпраці, оновила свій позов. Зокрема доповнений 88-сторінковий документ містить факти, які вказують на зв’язок репера і Шона Комбза, відомого під сценічними іменами Puff Daddy, P. Diddy та Diddy, заарештованого 16 вересня.