У МЗС та Офісі генпрокурора відреагували на розстріл українських військових на Курщині

Джерело: Андрій Костін у Telegram та Андрій Сибіга у Telegram

Офіс генерального прокурора України відкрив кримінальне провадження за фактом ймовірного розстрілу дев’яти українських військовополонених у Курській області Росії.

Генеральний прокурор Андрій Костін сказав, що злочин розслідується за статтею про порушення законів і звичаїв війни, що поєднано з умисним вбивством. Він зазначив, що вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевських конвенцій і кваліфікується як міжнародний злочин.

“Робимо все, аби ідентифікувати й покарати всіх винуватців злочинів, які країна-агресор чинить проти України та українців”, – підкреслив генеральний прокурор.

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга також відреагував на розстріл українських військових, зазначивши, що випадки страт військовополонених у російському полоні стають дедалі частішими. За його словами, згідно з даними ООН, близько 95% українських військовополонених зазнають тортур і не отримують належних умов для базових потреб.

Сибіга закликав міжнародну спільноту до невідкладних дій, серед яких видача ордерів Міжнародного кримінального суду на арешт осіб, причетних до злочинів, посилення санкційного тиску, забезпечення доступу міжнародних спостерігачів та медиків до місць утримання військовополонених, а також сприяння їхньому звільненню.

Довідка. 10 жовтня російські військові розстріляли дев’ять українських захисників у районі населеного пункту Зелений Шлях (Курська область). За даними, що надає Deepstate із посиланням на джерела в 1 ОТБр, українські військові опинилися у відносному тилу, проте зустріли російські війська. З огляду на обмежену кількість боєприпасів, вони змушені були здатися.

Проте інформацію щодо того, що українські військові опинилися у відносному тилу заперечили, сказавши, що насправді росіяни прорвали тил. За словами Станіслава “Османа” Бунятова, добровольця 24ОШБ “Айдар”, у DeepState були недостовірні джерела.

Міністерство оборони Норвегії створило посаду в офісі аташе з питань оборони в Києві, котра буде сполучною ланкою та сприятиме співпраці між норвезькими та українськими професійними спільнотами й промисловістю в галузі оборонних інновацій та промислового розвитку, повідомив міністр оборони країни Бйорн Арільд Грам.

Російський військкор заявив, що 12 жовтня український F-16 збив російський винищувач Су-34 у невизначеному районі.

13 жовтня командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк поінформував, що за тиждень Силам оборони вдалося ліквідувати 8460 російських військових. Окрім того, оборонці знищили вісім систем ППО й 414 БпЛА. 

Станом на 12 жовтня Силам оборони України вдається стримувати наступ російських військ та досягати певних успіхів.

У ніч проти 13 жовтня три російські регіони зазнали атаки близько 13 безпілотників.