Незаконно завезені в Росію термінали Starlink допомогли росіянам захопити Вугледар – WP

Джерело: Washington Post

Російські війська стали спритнішими за допомогою незаконно ввезених терміналів Starlink, що дозволило їм використовувати супутниковий Інтернет для покращення координації під час штурмів, виконувати більше вильотів безпілотників і бити українські війська точним артилерійським вогнем, попри зусилля США зупинити потік технологій.

У виданні зауважили, що української армії, котру противник перевершував за озброєнням і чисельністю, була одна важлива перевага перед ворогом: інтернет через термінали Starlink. Однак, тепер її мають і росіяни.

Зростаючий чорний ринок Starlink доставляє термінали на фронт російським військам, і їхнє поширення стало важливим фактором недавнього просування РФ.

Один з офіцерів 72 механізованої бригади, що обороняла район міста Вугледар Донецької області з 2022 року, у коментарі назвав використання російськими окупантами Starlink одним з “важливих чинників” поряд з нестачею живої сили та озброєння, що прискорили падіння Вугледара.

Окрім того, використання терміналів також допомогло ворогу наступати на Покровськ.

Кількість терміналів Starlink зростала на російських позиціях протягом усього року, водночас ефект став відчутним тільки в минулі кілька місяців.

Представник Міністерства оборони США Чарлі Діц зауважив, що нині США та України спільно працюють зі SpaceX, аби запобігти використанню Росією терміналів на ТОТ, включно з акцентом на потенційних порушеннях санкцій, пов’язаних із міжнародною контрабандою.

Одначе, Україна і США наразі постають перед труднощами у розв’язанні питання використання Starlink у РФ без шкоди для українських військ. У виданні пояснили, що компанія технічно здатна визначати місце розташування активних терміналів, разом з тим досить складно розпізнати користувачів у зоні бойових дій, і визначити де діють і українські, і російські війська.

Якщо провести межу, де це працює, а де ні, ви, по суті, фіксуєте лінії фронту там, де вони розташовані, і не даєте українцям перейти в наступ, – пояснила директорка оборонної програми Центру нової американської безпеки Стейсі Петтіджон.

Разом з тим, існують інші життєздатні методи контролю над нелегальними терміналами, зауважив старший науковий співробітник і експерт з космічної безпеки в American Enterprise Institute Тодд Харрісон. За його словами, одна з можливостей полягає в тому, щоб Київ і Вашингтон збирали ідентифікатори терміналів і надавали їх SpaceX з вказівкою заборонити доступ до будь-чого іншого.

Раніше Міністерство оборони США виявило, що не може вплинути на компанію SpaceX у питанні припинення обслуговування терміналів Starlink, які використовуються ЗС РФ проти України. Це було заявлено помічником міністра оборони США з космічної політики Джоном Пламбом на Space Symposium 2024.

Міністр оборони Естонії Ханно Певкур повідомив, що країна розглядає можливість закупівлі оборонної продукції з України. Така співпраця могла б допомогти Україні збільшити виробництво.

У Миколаєві волонтерки збирають книги російською мовою для здачі на макулатуру, аби підтримати Збройні сили України.

Втрати елітної 155-ї бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту РФ, яка брала участь у битві за Вугледар, який російські війська намагалися зайняти з 2022 року, становлять 2,4 тисячі осіб.

У Центрі нацспротиву повідомили, що росіяни завезли до захоплених українських шкіл на тимчасово окупованих територіях чергову партію пропагандистської літератури.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 13 жовтня. На даний час відбулося 105 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Курахівському напрямку, також ворог активний на Лиманському, Покровському та Куп’янському напрямках.