Водій Mercedes в’їхав у літню терасу в Києві: потерпілі звинувачують поліцію в бездії

Валерія Цуба
Журналістка Букв

10 жовтня, близько десятої години вечора, на вулиці Саксаганського  у Києві, водій автомобіля “Mercedes-Benz” попередньо не впоравшись з керуванням, виїхав за межі проїжджої частини. Внаслідок цього, він травмував декількох осіб, які саме перебували на літній терасі закладу харчування. Цій історії надали розголосу безпосередньо потерпілі, опублікувавши допис, у якому долучили відео з камер відеоспостереження. На відео чітко видно, що водій дійсно виїхав за межі дороги на частину тротуару, яка була додатково огороджена. Більше деталей з місця ДТП – для Букв від імені потерпілих, розповіла Яна Тераніс, яка в останній момент відійшла від столу через телефонний дзвінок.

Відомо, що практично одразу з моменту дорожньо-транспортної пригоди, на місце прибули спершу поліція, а згодом й слідчо-оперативна група. Проте, за словами потерпілих, на їхні прохання скласти протокол чи написати заяву – правоохоронці відповіли відмовою. Аналогічно, потерпілим відмовили в проханні вилучити ключі від авто у водія чи обмежити його право на керування таким транспортним засобом. Свідчення потерпілих та інформація про них також не були зафіксовані. 

Водночас, правоохоронці виконали мінімальні вимоги потерпілих, а саме, на їх прохання, через дві години він часу скоєння ДТП, водій пройшов тест на вміст алкоголю в крові, який показав негативний результат. Тест на наявність наркотичних речовин, саме при потерпілих та свідках – не проводили та наразі невідомо, чи провели взагалі.

Відео: надано Яною Тераніс (на відео: момент ДТП)

Варто зазначити, що водій не є власником автомобіля. Після прибуття слідчо-оперативної групи, на місце події також приїхали власниця авто та адвокат. Як з’ясувалося пізніше, власницею автомобіля є Лідія Сметана, засновниця українського бренду жіночого одягу One by One. За словами потерпілих, вже в присутності адвоката винуватця, поліція почала оформлювати документи, не ознайомивши з ними сторону потерпілих. Крім того, коли потерпілі намагалися сфотографувати документи, адвокат застосував до них фізичну силу. Ці відеоматеріали також представлені громадськості.

За словами Яни, перед приїздом адвоката водій вільно контактував з потерпілими. Він казав, що, мовляв, “заклався з водієм на світлофорі”, але не впорався з керуванням. Також, водій спершу стверджував, що він є частиною команди гурту “Океан Ельзи”, і мав відповідний браслет із назвою гурту. Однак, наступного дня Лідія Сметана у своєму дописі пояснила, що водій отримав цей браслет як співробітник, який працював у Палаці спорту під час концерту гурту, і того вечора він саме мав доставити реквізит.

Зауважимо, що 12 жовтня Лідія опублікувала новий допис, у якому повідомила, що вона, її родина та члени команди бренду отримують погрози, пов’язані з ДТП за участю її водія. Лідія також наголосила, що протягом 10 жовтня вона не перебувала в салоні автомобіля, оскільки була на лікарняному. Про ДТП вона дізналася від свого водія, і лише після цього приїхала на місце події. Вона також зазначила, що водій, ймовірно, наразі не співпрацює з адвокатом, який був присутній на місці аварії. Наголосила Лідія і на тому, що особисто писала потерпілим з пропозицією як медичної, так і будь-якої іншої допомоги.

Ці слова підтверджує Яна, кажучи, що дійсно після суспільного розголосу власниця автомобіля написала їй особисто, висловивши своє занепокоєння ситуацією. Вона запитувала, як може зв’язатися з Марією, яка отримала найскладніші травми, щоб компенсувати їй витрати на лікування. Наша респондентка надала їй контакти Марії, проте впродовж двох діб – ні Лідія Сметана, ні її представники не зв’язалися з потерпілою.

Фото: надано Яною Тераніс (на фото: потерпіла Марія)

Фото: надано Яною Тераніс (на фото: довідка про стан Марії)

Загалом, на момент ДТП, на літній терасі перебувало п’ятеро осіб. Найбільше постраждала Марія, яка сиділа ближче до лінії дороги. Їй попередньо діагностували струс мозку, черепно-мозкову травму та численні гематоми по всьому тілу. Наразі вона проходить дообстеження, оскільки її стан все ще незадовільний. Інші потерпілі отримали менш серйозні травми: у однієї з жінок – забої куприка, а в іншого потерпілого – поламані пальці на нозі. Всі травми підтверджені медичною документацією.

Більше щодо процедур, які мають бути дотримані поліцією при розслідуванні дорожньо-транспортних пригод, про перебіг справи, деталі подання заяви про злочин, а також наявні докази, зокрема медичну документацію та відеоматеріали, які можуть суттєво вплинути на розслідування – для Букв поділився Павло Гончаренко – адвокат Адвокатського об’єднання “Міллер”.

Далі – пряма мова Павла (ред: розмова відбулась 12 жовтня).

Фото: надано Яною Тераніс

Як має діяти поліція та слідчо-оперативна група у випадку ДТП?

– Першочергово на місце події має приїхати поліція, яка відповідає за безпеку дорожнього руху. Далі, або за викликом поліції, або потерпілих – приїжджає слідчо-оперативна група, яка і  фіксує всі обставини. Саме з того моменту, як приїжджає слідчо-оперативна група, слідчі, які до неї входять, зобов’язані вчинити максимальну кількість дій для того, об’єктивно розслідувати обставини справи й не втратити жодних доказів. 

У нашому випадку правоохоронні органи вчинили мінімальну кількість дій, а саме:  склали протокол про дорожньо-транспортну пригоду, і схему ДТП. Цих матеріалів є достатньо лише для складання адмінпротоколу за статтею 124 КУпАП (Порушення учасниками дорожнього руху правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, – тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року)

Проте у цьому випадку, працівники поліції, зважаючи на очевидний факт наявності в ДТП потерпілих, мали б вчинити низку інших слідчих дій. Зокрема, вони були зобов’язані унеможливити керування водієм транспортним засобом. 

Тобто, цей транспортний засіб мав бути евакуйований з місця події та доставлений до місця його зберігання. Далі, для кваліфікації дій винної особи, необхідно провести технічну експертизу цього транспортного засобу. Це дозволить визначити, чи був автомобіль справний, чи водій не впорався з керуванням абощо. Простими словами, евакуація автомобіля є критично необхідною для запобігання ризику знищенню доказів. Наразі, оскільки автомобіль не перебуває на штрафмайданчику, невідомо, що з ним відбувається. 

Крім того, у зв’язку з очевидним фактом завдання тілесних ушкоджень, працівники поліції зобов’язані були відсторонити водія від керування транспортним засобом. Якщо цього не сталося, ми можемо говорити про бездіяльність представників поліції і не виключаємо можливу корупційну складову з боку водія.

Фото: надано Яною Тераніс

Додатково, оскільки на місці події була слідчо-оперативна група, вони є уповноваженим органом для проведення слідчих дій. Вони були зобов’язані: 

  • Допитати всіх свідків, які перебували на місці події, потерпілих та водія; 
  • Запросити відеозаписи з камер, встановлених на сусідніх будівлях;
  • Запросити відеозаписи із системи відеоспостереження “Безпечне місто”, яка фіксує фактично всі зони руху дорожньо-транспортних засобів.

Зазначу, що під час роботи на місці події, поліція діє скоординовано з колегами у відділку. Як це зазвичай відбувається на практиці: допоки одні працівники поліції перебувають на місці ДТП, інші, що залишаються у відділку, вносять необхідні відомості до ЄРДР. Після цього, за необхідності, такий витяг доставляється на місце події.

Чи була повторно подана заява після відмови прийняти її на місці ДТП?

– Варто розібрати цю процедуру на декілька етапів. Чи були зобов’язані потерпілі подати заяву про залучення їх справи як потерпілих? Ні. Уявімо на секунду ситуацію, коли ДТП спричиняє смерть потерпілого. То що, тоді не можна розпочинати досудове розслідування, оскільки потерпілий із очевидних причин не може написати таку заяву? Очевидно, що це абсурд.

Тому законодавець передбачив для цього чіткий алгоритм дії, а саме: з моменту, коли сталася дорожньо-транспортна пригода і якщо були завдані тілесні ушкодження, працівники поліції зобов’язані самостійно внести відповідні відомості до ЄРДР. Також працівники поліції мають визнати осіб, які постраждали – потерпілими, а ступінь тяжкості встановлюється в ході досудового розслідування. 

Ознайомившись із ситуацією, я зрозумів, що поліція не виконує свої обов’язки. Тому на наступний день, після скоєння ДТП із потерпілими, подав заяву про вчинення злочину. До такої заяви я додав наявні у мене докази, а саме: відеозаписи з камер спостереження та ті, що були відзняті потерпілими на власні мобільні телефони, медичну документацію та заяви потерпілих про завдані їм тілесні ушкодження. Така заява повинна бути зареєстрована протягом 24 годин з моменту подання.

Я підтримував зв’язок зі слідчим, на якого, за словами представників канцелярії, була розподілена моя заява, і її дійсно зареєстрували. Однак, протягом дня я декілька разів телефонував слідчому, проте він повідомив, що на цей момент відомості до ЄРДР не внесені. Це свідчить про їх бездіяльність, і є зоною їх відповідальності, яке є предметом розгляду органів контролю.

Відповідно до закону, поліція зобов’язана, наголошу – зобов’язана – внести відомості на підставі заяви про вчинення злочину, а також з’ясувати, чи є склад кримінального правопорушення в межах відкритого провадження. І якщо, раптом, за результатами розгляду моєї заяви, слідчий дійде висновку, що обставин та доказів для притягнення водія до кримінальної відповідальності недостатньо, він має право закрити провадження через відсутність доказів вини. Це єдиний шлях, визначений законодавством, і саме така процедура слугує запобіжником, який покликаний забезпечити справедливе та неупереджене досудове розслідування.

Оскільки поліція відмовилася реєструвати заяву про вчинення кримінального правопорушення, у понеділок ми звертаємось до суду з вимогою зобов’язати слідчі органи вчинити ці дії на підставі ухвали суду. Я впевнений, що наша заява буде задоволена, оскільки факт невиконання обов’язку є очевидним.

Які інші вагомі докази, окрім відеозаписів, є наявними станом на зараз?

– Наразі ми маємо медичну документацію, яка підтверджує факт завдання тілесних ушкоджень потерпілим. Також, у нас є відеоматеріали, відзняті самими потерпілими на місці дорожньо-транспортної пригоди. Серед них зафіксовано ще одне очевидне порушення: адвокат водія завдав ударів та побоїв   потерпілим – такі його дії слід кваліфікувати за статтею 126 КК України. Адвокат не має права вчиняти такі дії, ні як громадянин, ні як адвокат. Адже він складає присягу адвоката та на нього розповсюджують свою дію правила адвокатської етики. 

Тобто, у цьому ж випадку адвокат водія своїми діями вчинив інше кримінальне правопорушення. Ми, до речі, вже ініціювали звернення до правоохоронних органів щодо вчиненого ним злочину. Крім цього, буде подано звернення до Ради адвокатів, де він отримав свідоцтво на право заняття адвокатською діяльністю. Проте, це окрема, тривала процедура, яка не стосується водія, та буде предметом іншого кримінального провадження.

Відео: надано Яною Тераніс (у сірій куртці ймовірно адвокат водія)

Відео: надано Яною Тераніс (у сірій куртці ймовірно адвокат водія)

Чи несе відповідальність власниця автомобіля, якщо вона не перебувала за кермом під час ДТП?

Я б розділив це питання на дві площини: юридичну та людську відповідальність. З юридичної точки зору, власниця автомобіля, на якому скоєно наїзд на моїх підзахисних, не несе відповідальності за дії водія, який був за кермом. Вона не може відповідати за його вчинки. Однак, коли вона прибула на місце події, єдиними її словами було вираження співчуття до свого автомобіля через отримані пошкодження. Це демонструє пріоритети людини на користь матеріальних цінностей, а не людського здоров’я та життя.

На мою думку, якби власниця авто підійшла до потерпілих, поцікавилася їхнім станом і запропонувала допомогу, наприклад, доставити їх до медичної установи – це могло б значно пом’якшити діалог між сторонами. Я впевнений, що в такому випадку і суспільного обурення було б значно менше. Однак ні власниця авто, ні водій, ні адвокат – не виявили навіть натяку на співчуття. Їх постфактум поведінка є неприйнятною у здоровому, розвиненому  та соціально зрілому суспільстві.

Скриншот: зі сторіс Лідії Сматани через декілька годин після ДТП (згодом було видалено)

Така реакція власниці авто не є репутаційно привабливою для будь-якого бізнесу в Україні. Адже якщо люди є власниками певного бізнесу, вони повинні, по-перше, відповідати за дії своїх працівників й, по-друге, бути суспільно зрілими.

Повернусь ще до водія Лідії, адже спершу була інформація про те, що він є дотичним до гурту “Океан Ельзи”. Ми зв’язалися з представниками гурту, і з’ясували ці обставини. Від них отримали доволі чіткий зворотний зв’язок про те, що ця особа (водій авто) встановлювала реквізити для концерту, але він не є працівником команди гурту. І, власне, саме представники “Океану Ельзи” надали контакт власниці авто – пані Лідії Сметани. 

Чи є зараз комунікація з власницею автомобіля, водієм та адвокатом щодо цієї справи?

– Після отримання контакту пані Лідії, я зв’язався з нею особисто і зазначив, що, якщо вона дійсно має бажання допомогти потерпілим, ми відкриті до діалогу. Водночас пані Лідія повідомила, що вся відповідальність лежить на водієві, і, ймовірно, адвокат водія зв’яжеться зі мною для обговорення компенсації витрат та подальшого перебігу кримінального провадження. Не бувши особисто знайомим з пані Лідією, я наполегливо попросив її не чинити тиск на правоохоронні органи та не перешкоджати досудовому розслідуванню встановити всі обставини справи. 

Крім того, я попросив у неї контакти водія та адвоката, проте отримав відмову. Попри це, я згодом встановив їх самостійно. 

Я спробував зв’язатися з адвокатом водія, але не отримав відповіді, тому для зручності надіслав йому розгорнуте повідомлення з усіма необхідними контактними даними. Реакції не було. Пізніше я написав ще більш розгорнуте повідомлення щодо перебігу справи та питань відшкодування збитків. У відповідь отримав повідомлення з вибаченням, що це вихідний день, і через особисті обставини він не може комунікувати, але обіцяв перетелефонувати. На цей момент зворотного зв’язку так і не було. Зі свого боку я також намагався зв’язатися з водієм, але через його непублічність не знайшов спільних контактів.

Фото: надано Яною Тераніс (на фото: водій авто)

Якими будуть наступні дії після внесення відомостей щодо справи до ЄРДР?

– Як я вже зазначав, ми самостійно звернулися із заявою про вчинення кримінального правопорушення водієм та адвокатом. Якщо вони не бажають вносити відомості в ЄРДР, як цього вимагає закон, ми звернемося до суду, щоб зобов’язати правоохоронні виконати вимоги законодавства. Після внесення відомостей до ЄРДР ми повторно ініціюємо надання своїм підзахисним юридичного статусу потерпілих, адже наразі ми маємо лише фактичний статус потерпілого, який правоохоронні органи наполегливо відмовляються визнавати.

Крім того, ми будемо клопотати про проведення низки процесуальних дій, включаючи допит усіх потерпілих, винуватця ДТП та свідків, що були на місці події. Не варто забувати й про свідка, який перебував на пасажирському сидінні такого автомобіля. Також потрібні записи з камер системи “Безпечне місто”, щоб встановити увесь маршрут транспортного засобу з пункту “А” до пункту “Б”, де і сталася дорожньо-транспортна пригода. 

Крім того, ми будемо вимагати записи камер відеоспостереження з прилеглих будівель, а також призначення судово-медичної експертизи для потерпілих, оскільки саме експерт визначає ступінь тілесних ушкоджень. Клопотатимемо і про призначення технічної експертизи автомобіля.

Це першочергові дії, за результатами яких може бути ухвалено рішення про ступінь відповідальності – кримінальну чи адміністративну.

 На Вашу думку, як ця ситуація демонструє те, яким є загальний рівень безпеки на вулицях Києва?

– Насправді, те, що сталося з потерпілими у цій ситуації, дійсно стосується не лише їх. Це питання важливе для всього Києва, а, можливо, навіть для всієї України. Ми, як суспільство, маємо вимагати від правоохоронних органів, щоб винний поніс встановлену законом міру відповідальності. Адже місці моїх підзахисних міг опинитися будь-хто. 

Більше того, варто розуміти, що ця зона, де вони перебували на момент дорожньо-транспортної пригоди, була огороджена металевими стовпчиками та мала штучні загородження у вигляді клумб. Тому, очевидно, що, перебуваючи в такій зоні, ми маємо відчувати безпеку і точно не очікувати, що в цей момент хтось через свої незрозумілі дії на дорозі може обірвати наше життя. І, як громадяни, ми повинні відчувати впевненість у тому, що якщо раптом таке трапиться, правоохоронцями буде вжито всіх дій для об’єктивного встановлення обставин справи.

Для розуміння першочергових дій поліції на цьому етапі, Букви зв’язалися з Головним управлінням Національної поліції в місті Києві. За словами представників поліції, наразі триває встановлення обставин дорожньо-транспортної пригоди на вулиці Саксаганського. Винуватець ДТП вже пройшов медичне освідування, і поліціянти очікують на результати експертизи, результати якої ймовірно будуть представлені потерпілим. Також слідчі скерували потерпілих на судово-медичне дослідження. Після визначення ступеня тяжкості отриманих тілесних ушкоджень буде ухвалено рішення щодо правової кваліфікації цієї події.

Головний прокурор України Андрій Костін заявив, що отримав інформацію про те, що президент Росії Володимир Путін може відвідати саміт G20 у Бразилії наступного місяця, і закликав владу країни виконати зобов’язання перед МКС та здійснити арешт глави РФ у разі його візиту.

Ввечері 14 жовтня голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив про небезпеку російських дронів для регіону. Він закликав містян прямувати в укриття та нагадав про обов’язок взяти з собою домашніх улюбленців.

У МЗС опублікували заяву стосовно раніше розповсюдженої інформації у ЗМІ стосовно причетності України до постачань БпЛА повстанцям у Малі. У відомстві рішуче відкину ці звинувачення.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України оголосили про спільний з Центром протидії інформації РНБО запуск нового розділу порталу “War & Sanctions” про російських спортсменів.

У Росії виник дефіцит антибіотиків, таких як рокситроміцин, еритроміцин, кларитроміцин і азитроміцин. Відсутність ліків спостерігається в аптеках Дагестану, Чечні та в інших регіонах.