Україна ризикує втратити доступ до ринку електроенергії в ЄС: причини і можливі наслідки

Джерело: “Економічна правда

На початку зими український оператор електромереж “Укренерго” може втратити сертифікацію, яка підтверджує його відповідність європейським стандартам. Про це йдеться в листі секретаріату Енергетичного співтовариства до уряду України, заявляє директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко.

Причиною такої ситуації називають відсутність повноцінного корпоративного управління в компанії та надмірну концентрацію контролю з боку Міністерства енергетики. Зокрема, два незалежні члени Наглядової ради “Укренерго” подали у відставку через політичний тиск, що порушує європейські правила.

Якщо сертифікацію буде відкликано – Україна втратить можливість імпорту електроенергії з Європи, що матиме вагомі наслідки для енергетичної системи країни у зимовий період. Відсутність імпорту може призвести до додаткових годин відключення електроенергії для населення, що значно ускладнить проходження опалювального сезону.

Основним ризиком є порушення правил, які передбачають незалежність управління енергетичними компаніями. Секретаріат Енергетичного співтовариства заявляв, що Міністерство енергетики не може одночасно розробляти державні політики та здійснювати контроль за компаніями, що управляються державою, оскільки це створює конфлікт інтересів. Крім того, необхідно відновити функціонування Наглядової ради “Укренерго”, де мають переважати незалежні члени.

До 9 грудня український уряд повинен розв’язати ці питання, щоб уникнути повторного відкриття процедури сертифікації для “Укренерго”. Якщо цього не станеться – Україна може втратити можливість працювати в єдиній європейській енергетичній системі ENTSO-E.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України оголосили про спільний з Центром протидії інформації РНБО запуск нового розділу порталу “War & Sanctions” про російських спортсменів.

У Росії виник дефіцит антибіотиків, таких як рокситроміцин, еритроміцин, кларитроміцин і азитроміцин. Відсутність ліків спостерігається в аптеках Дагестану, Чечні та в інших регіонах.

14 жовтня лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко під час виступу у Верховній Раді наголосив, що влада відмовилась від пропозиції створити спеціальний цільовий фонд на потреби Сил оборони. 

Станом на сьогодні українські правоохоронці мають дані щодо розстрілу на полі бою російськими військовими 102 українських військовополонених.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 15 жовтня заходи обмеження споживання не прогнозуються. Водночас у компанії закликали споживати електроенергію ощадливо.