Кожен п’ятий діяч культури, що їде за кордон, не повертається – очільник Мінкульту

Джерело: LB

За словами Міністра культури та стратегічних комунікацій України Миколи Точицького, кожен п’ятий культурний діяч, який виїжджає за кордон із дозволом міністерства, не повертається.

“Протягом останніх років мала би бути створена база, відповідно до якої митці могли би виїжджати за кордон. Але її нема. Мені щоденно доводиться розглядати по 100 заяв на виїзд, більшості з цих імен я не знаю, доводиться витрачати час на пошук інформації. Також маю зауважити, що з 5 тих, хто виїхав, один не повертається,” – повідомив міністр.

  • Директора благодійного фонду та трьох його спільників підозрюють у торгівлі посвідченнями благодійної організації та незаконній організації виїзду військовозобов’язаних за кордон.
  • Троє артистів Львівської опери після гастролей у Фінляндії не повернулись до України.
  • Минулого року Міністерство молоді та спорту України оприлюднило список спортсменів, які не повернулися після закінчення терміну їх дозволу на виїзд за кордон.

Центр військових дій нового покоління (Center on New Generation Warfare) провів планування нападу Росії на Литву в 2027 році. У змодельованому сценарії російської атаки на НАТО альянсу знадобиться десять днів, щоб застосувати п’яту статтю. Тоді як німецькі війська відіграватимуть головну роль у захисті країн Балтії.

Глава французького МЗС Жан-Ноель Барро наголосив, що Париж відкритий до ідеї негайного запрошення України до НАТО, але переговори із союзниками з цієї теми триватимуть.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 20 жовтня. З початку доби вже відбулося 167 бойових зіткнень.

Український письменний, журналіст і публіцист Віталій Портников окреслив процес інтеграції України в НАТО, пояснивши ключові етапи, які має пройти наша країна, щоб стати повноправним членом альянсу. Він також виділив основні виклики, що можуть затягнути цей процес.

У новому друкованому номері глянцю “ELLE Україна” вперше в історії журналу з’явилася обкладинка, для зйомки якої позували сім дружин та два чоловіки очільників держав, котрі стали почесними гостями IV Саміту перших леді та джентльменів, заснованого пані Оленою Зеленською.