У НАТО стартували масштабні ядерні навчання

Джерело: пресслужба НАТО

НАТО розпочав свої щорічні ядерні навчання Steadfast Noon за участю понад 60 літаків, котрі виконуватимуть тренувальні польоти над Західною Європою.

Навчання триватимуть два тижні і до них залучені літаки-винищувачі, здатні нести американські ядерні боєголовки, але які не будуть оснащені жодною справжньою зброєю.

Ядерна безпека є наріжним каменем безпеки Альянсу, –  наголосив Генеральний секретар НАТО Марк Рютте. – Steadfast Noon – це важлива перевірка сил ядерного стримування Альянсу і є чітким сигналом будь-якому супротивнику про те, що НАТО захищатиме і оборонятиме усіх членів Альянсу.

У Steadfast Noon беруть участь дві тисячі військовослужбовців з восьми авіабаз і різні типи літаків, зокрема, літаки, здатні нести ядерну зброю, бомбардувальники, винищувачі супроводження, літаки-заправники і літаки, здатні вести розвідку і радіоелектронну боротьбу.

Під час цьогорічних навчань польоти будуть виконуватись в основному над країнами-господарями – Бельгією і Нідерландами, а також у повітряному просторі Данії і Сполученого Королівства, і над Північним морем. Планування навчань розпочалось рік тому, і тринадцять членів Альянсу надсилають свої літаки для участі у тренуваннях.

НАТО здійснює кроки задля забезпечення захищеності, безпеки, дієвості і надійності сил ядерного стримування Альянсу. Наприклад, цього року перші літаки-винищувачі з Нідерландів були оголошені готовими до виконання ядерних ролей. У декларації Вашингтонського саміту чітко зазначено, що “основоположним призначенням ядерних сил НАТО є збереження миру, запобігання залякуванню і стримування агресії”.

Стверджується, що “допоки існують ядерні озброєння, НАТО залишатиметься ядерним альянсом”.

Шоу Victoria’s Secret повернулось з першим показом компанії нижньої білизни після шестирічної перерви.

США оштрафували Lufthansa на рекордні 4 000 000 доларів через те, що авіакомпанія у 2022 році заборонила переліт пасажирам-євреям, які відмовились носити маски.

Служба безпеки України затримала агентку ФСБ, яка шпигувала на користь Росії на Покровському напрямку в Донецькій області.

Сполучені Штати, Південна Корея та Японія в середу, 16 жовтня, оголосили про створення нової багатонаціональної групи для моніторингу виконання санкцій проти Північної Кореї після того, як Росія та Китай зірвали моніторингову діяльність в ООН.

Сили оборони Півдня продовжують завдавати ворогу втрат, знищуючи особовий склад та техніку окупантів. Відтак за добу оборонці знищили 57 одиниць озброєння.