Кілька російських військових, які втекли з фронту в Україні, виїхали до Франції

Джерело: The Guardian

Шестеро російських військових – зокрема ті, які дезертували з поля бою в Україні – отримали тимчасові візи до Франції для подання клопотання про отримання політичного притулку у країні.

В отриманні віз їм допомогла спеціальна організація, яка допомагає військовим РФ втекти з поля бою. Зазначається, що це перший випадок, коли групу російських дезертирів прийняли в країні Євросоюзу.

В організації та самі дезертири розповіли, що прилетіли у Париж окремими рейсами протягом останніх кількох місяців після того, як у 2022 та 2023 роках вони спершу втекли з Росії до Казахстану.

“Коли я приземлився у Франції, я вперше міг вдихнути на повні груди. Я відчув спокій та свободу… гірше вже позаду”, – розповів росіянин Олександр, який підписав контракт з армією РФ, але втік з війни влітку 2023 року.

За даними правозахисників та груп, які допомагають солдатам втікати, від початку повномасштабного вторгнення десятки тисяч російських військових або втекли, або відмовились воювати.

Проте Захід довго не хотів приймати росіян і не знав, як їх ідентифікувати: як героїв, як військових злочинців чи як потенційну загрозу безпеці. Хоча у ЄС публічно обговорювали ймовірність надавати притулок російським дезертирам, остаточне рішення так і не було ухвалено. Відтак російським солдатам-втікачам важко отримати притулок у Європі.

“Це вперше, коли країна ЄС впустили групу дезертирів, у яких не було жодних документів для в’їзду чи закордонних паспортів”, – сказав Іван Чувіляєв з організації “Go By The Forest”, яка допомагала цим шістьом росіянам виїхати до Франції.

Без можливості виїхати у Європу та з загрозою бути арештованими у Росії, більшість дезертирів втекли до країн-сусідів РФ, зокрема до Вірменії та Казахстану, куди можна в’їхати без закордонного паспорта. Однак і тут вони не почувались у безпеці.

Росія докладає чимало зусиль, щоб відстежувати дезертирів. Є чимало випадків, коли тих, хто втік до пострадянських країн у межах досяжності Кремля, викрадали та депортували назад до РФ. Через це антивоєнні активісти почали більше наполягати, щоб Захід приймав російських дезертирів.

“У Казахстані ви ніколи не почуватиметесь у безпеці, вам просто потрібно не висовуватись”, – сказав Олександр.

Він розповів, що жив там без SIM-карти та банківського рахунку, аби Росія не могла відстежити його. В Казахстані він також створив анонімний канал на ютубі, закликаючи інших військових РФ до дезертирства.

На думку активістів, таких як Чувіляєв, рішення Франції прийняти росіян стане потужним сигналом для інших країн Європи.

“Рішення Франції стало результатом широкої співпраці французької влади та групи правозахисних організацій. Ми сподіваємось, що це знаменує початок того, що у Європу допускатимуть більше дезертирів”, – сказав Чувіляєв, організація якого допомогла втекти за кордон понад 2000 росіянам.

Він додав, що кожного з шести дезертирів місяцями “ретельно перевіряли щодо їхньої рішучої, послідовної антивоєнної позиції” перед тим, як відправити до Франції, адже розумів занепокоєння Заходу щодо того, що росіяни “виявляться не тими, за кого себе видають”.

Серед шістьох дезертирів є ті, хто був на фронті в Україні, а також призовники та офіцери, яким вдалось уникнути відправки на поле бою. На думку Чувіляєва, те, що їх прийняли у Франції, може стати стимулом, аби інші росіяни теж тікали з фронту.

“Для людини, яка думає про дезертирство, дуже важливо уявити собі майбутнє у вільній країні, а не в’язницю чи хитке існування у країні, яка межує з Росією, у постійному страху депортації”, – вважає Чувіляєв.

Відомо, що у грудні 2022 року Казахстан депортував російського розвідника Михайла Жиліна, який дезертував. У березні 2023 року російський суд виніс йому вирок – 6,5 років ув’язнення.

Дехто з дезертирів опинився у ще гіршій ситуації: у лютому російського пілота Максима Кузьмінова, який втік до України, а згодом виїхав до Іспанії, застрелили. До його вбивства, ймовірно, причетні російські спецслужби.

Відтак Олександр, якому вдалось опинитись у Франції, сподівається, що більше російських дезертирів зможуть виїхати у Європу.

“Я знаю, що переживають ці хлопці. Ми не можемо їх підвести”, – сказав він.

В Німеччині Асоціація платників податків опублікувала “чорний список” того, на що витратили бюджетні кошти.

Україна погіршила свої позиції в рейтингу економічної свободи, опинившись серед країн із найнижчим рівнем економічної свободи у світі. У новому рейтингу країна посіла 150-те місце серед 165 країн і територій, тоді як минулого року вона була на 113-й позиції.

Експерти зоопарку проводять розслідування після смерті дев’яти мавп за два дні в найстарішому зоопарку Гонконгу.

У Повітряних силах повідомили про збиття решти дронів, якими РФ атакувала цієї ночі.

Взуттєва компанія Crocs напередодні другого сезону “Гра в кальмара” зробила колаборацію з серіалом від Netflix.