В Україну повернули двох сестер із ТОТ. Одну з них незаконно утримували окупанти

Джерело: Дмитро Лубінець

Нещодавно вдалося успішно евакуювати двох жінок з тимчасово окупованих територій.

Одна з них тривалий час була незаконно утримувана РФ. Після цього вона пройшла лікування і відновлення, а її рідні безперервно намагались повернути її на підконтрольну Україні територію.

Враховуючи погіршення здоров’я українки після утримання, вона потребує постійної підтримки. Тому разом із нею евакуювалася сестра, яка надає необхідну психологічну та фізичну допомогу.

“Повернення цих жінок на підконтрольну територію України – це возз’єднання з родиною, можливість жити вільно, отримати всю необхідну допомогу”, – наголосив омбудсман Дмитро Лубінець.

  • У російському полоні померла українська журналістка, лауреатка премії “Мужність у журналістиці” 2022 року Вікторія Рощина.
  • Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець повідомив, що на підконтрольну територію України вдалося повернути чотири родини із Херсонської, Запорізької та Луганської областей, котрі жили під тиском російської окупації.
  • Окупанти в Мелітополі викрали подружжя Тетяни і Олега Плачкових. Протягом пів року донька не знала, де її батьки. Згодом виявилось, що Тетяна – у комі. Вона померла, не дочекавшись дозволу вивезти її в українську лікарню. Зараз донька намагається знайти батька.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 16 жовтня. З початку доби відбулося 112 бойових зіткнень.

16 жовтня відбулось 44-те чергове засідання Комісії із захисту Чорного моря від забруднення, на якому Україна заблокувала головування РФ.

У 2024 році Україна здійснила понад 7 000 ударів по російській території. Ексклюзивну інформацію журналісти отримали від одного з українських підрозділів БпЛА далекого радіусу дії.

Рада Європи у Страсбурзі назвала знищення культурної спадщини в Україні під час повномасштабної війни РФ порушенням міжнародного гуманітарного права. Конгрес місцевої та регіональної влади ухвалив декларацію про руйнування культурної спадщини в Україні, повідомили у Раді.

У серпні командиром 107 окремого батальйону територіальної оборони було призначено Сергія Салаватова. Журналісти-розслідувачі опублікували дані, які свідчать про його колишні зв’язки з “ДНР”.