Російські окупанти грубо порушують вимоги ліцензій на експлуатацію двох енергоблоків ЗАЕС – Держатомрегулювання

Джерело: Держатомрегулювання.

Станом на 20 липня 2023 року енергоблок №5 Запорізької АЕС продовжує експлуатуватися у режимі “гарячого зупину”, що є порушенням вимог ліцензії на експлуатацію цієї ядерної установки.

Російські окупанти перешкоджають легітимній експлуатуючій організації ДП “НАЕК “Енергоатом” та українському ліцензованому персоналу ВП ЗАЕС перевести енергоблок № 5 у режим “холодного зупину”, який є оптимальним і безпечним у зв’язку з втратою Каховського водосховища – основного джерела водопостачання для систем охолодження.

Крім того, за наявною інформацією, російська окупаційна адміністрація на ЗАЕС планує розігрів енергоблока № 4 та переведення його зі стану “холодного зупину” (що передбачено ліцензією на експлуатацію вказаної ядерної установки) у стан “гарячого зупину”.

У Держатомрегулюванні зазначили, що в умовах втрати основного джерела водопостачання для систем, важливих для безпеки та необхідності мінімізації водоспоживання на ЗАЕС, такі наміри є “безглуздими та є нічим іншим як цинічним шантажем”.

З огляду на те, що завезений персонал “Росатому” не має відповідної підготовки та кваліфікації, окупаційна адміністрація намагається змусити українських співробітників ЗАЕС здійснити переведення енергоблока № 4 в стан “гарячого зупину”.

Однак, наразі, безуспішно, оскільки українські фахівці, які мають відповідні ліцензії Держатомрегулювання, добре розуміють, що дотримання умов ліцензії на експлуатацію ядерної установки є обов’язковим і за їх порушення передбачена відповідальність, зокрема, й персональна.

У відомстві нагадали, що відповідно до наказів Держатомрегулювання № 501 від 18 серпня 2022 року та № 338 від 28 червня 2023 року всі енергоблоки Запорізької АЕС мають перебувати у холодному стані.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.