США запровадили санкції проти китайських фірм, що допомагали виробляти дрони для армії РФ

Джерело: міністерство фінансів США

17 жовтня міністерство фінансів США оголосило про введення санкцій проти китайських компаній, причетних до виробництва далекобійних безпілотників “Гарпія” для російської армії.

“Спроєктований і розроблений фахівцями з Китайської Народної Республіки (КНР), дрон “Гарпія” виробляється на заводах у КНР у співпраці з російськими оборонними компаніями перед передачею безпілотників до Росії для використання проти України”, – йдеться у повідомленні.

Санкції торкнулися трьох юридичних осіб та однієї фізичної, які мають відношення до розробки та виготовлення російських ударних безпілотників серії “Гарпія”, що використовуються у війні проти України.

Серед них – компанія Xiamen Limbach Aircraft Engine, яка виготовляє двигуни L550E, та Redlepus Vector Industry Shenzhen, що виступає посередником у постачанні БпЛА до Росії.

У вересні Reuters повідомляло, що Росія розпочала виробництво нового ударного безпілотника дальнього радіуса дії “Гарпія-А1” минулого року, використовуючи китайські двигуни і деталі.

  • 15 жовтня Росія та Китай провели “суттєві” оборонні та військові переговори для зміцнення зв’язків, заявив міністр оборони РФ Андрій Бєлоусов, на тлі “безмежного” партнерства та посилення критики США.
  • Китайський автовиробник Chery почав збирати автомобілі в Росії на трьох заводах, звільнених західними конкурентами, включаючи Volkswagen і Mercedes. Про це Reuters повідомили п’ятеро осіб, знайомих із ситуацією.
  • Експерт німецького видання Bild щодо аналізу відкритих даних Юліан Рьопке зауважив, що один із проросійських каналів опублікував фотографії російських військових із китайським бронеавтомобілем ZFB-05.
  • Радник президента України Владислав Власюк повідомив, що більшість деталей для озброєння Росія отримує з Китаю.

17 жовтня Україна отримала від Швейцарської агенції з розвитку та співпраці важку машину для розмінування GCS-200. Загалом впродовж року Швейцарія передасть три машини для розмінування, котрі передадуть піротехнічним підрозділам ДСНС.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки Leopard, ракети до системи ППО IRIS-T SLM та гаубиці Panzerhaubitze.

Володимир Зеленський презентував українцям план перемоги України над РФ. Українці та партнери відреагували критично. 

Президенту більше не вірять та публічно критикують навіть ті, хто ще рік тому наголошував на необхідності утриматися до нашої перемоги. Поглянемо на ключові пункти плану, які розчарували українців.

Лідер фракції “Європейська Солідарність” Петро Порошенко відвідав східний напрямок фронту, де передав Збройним Силам України чергову партію FPV-дронів і техніки. Політик наголосив на важливості забезпечення армії необхідними засобами для реалізації Плану перемоги.

У мережі Інтернет виявили фейковий сайт, який копіював оболонку та структуру офіційного вебсайту Державної прикордонної служби України.