Україна стала «бойовою лабораторією» для західних партнерів – Воллес

Джерело: Sky News

Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес вважає, що Україна стала “бойовою лабораторією” як для української армії, так і для її західних союзників.

За словами очільника відомства, українцям та їхнім західним союзникам доводиться постійно експериментувати з новою зброєю та технологіями у боротьбі з російською окупаційною армією.

Як наголосив Воллес, “жага виживання” змусила українців відмовитися від норм і правил мирного часу, що дозволило випробувати нову зброю і модифікації, запропоновані союзниками. Водночас, як вважає глава Міноборони, це вигідно і самим союзникам України.

“Їм довелося ризикувати і експериментувати з речами, про які вони не були впевнені, працюють вони чи ні, і вони стали бойовою лабораторією для своїх власних сил. Це вказало нам шлях. Я шкодую про обставини, за яких це мало статися, однак це дало зрозуміти, як потрібно діяти в 21 столітті на новому полі битви”, – пояснив Воллес.

Говорячи про таку експериментальну зброю, яка була в терміновому порядку розроблена і передана на фронт російсько-української війни, видання наводить до прикладу ракетну пускову установку Wolfram.

Як зазначається, на початку російського повномасштабного вторгнення в Україну у британських зброярів виникло питання, чи вдасться адаптувати протитанкову ракету Brimstone під українські реалії. Ці ракети призначені для запуску з британських літаків і безпілотників, про передачу Україні яких навіть не було мови. Тому для цих ракет було вирішено розробити пускову установку на основі звичайного автомобіля в кузові пікап, яких можна багато помітити на фронті в Україні.

“За одні вихідні за допомогою автомобіля Toyota, переносного електрогенератора, позиченого ноутбука і декількох хитрих комп’ютерних кодів вони розробили концепцію. Протягом декількох тижнів ракета опинилася на полі бою в Україні”, – підкреслили співрозмовники видання.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.