Депресія та антидепресанти можуть вплинути на лібідо: як з цим впоратися

Джерело: The Washington Post

Зниження сексуального бажання може бути симптомом депресії, однак, антидепресанти також можуть впливати на лібідо. Лікарі зазначають, що багато пацієнтів постають перед цією проблемою, проте, все є способи боротися з побічними ефектами, не відмовляючись від лікування депресії. Важливо обрати індивідуальний підхід у лікаря.

В одному дослідженні 67% жінок і 75% чоловіків із депресією відзначили, що через депресію втратили інтерес до сексу ще до початку прийому ліків. Це може бути пов’язано зокрема з втомою, низькою самооцінкою або ангедонією — неможливістю отримувати задоволення, що є поширеним станомпри депресії і впливає на сексуальну активність.

Термін “сексуальна дисфункція” часто використовується узагальнено, водночас важливо розуміти, що сексуальна реакція містить кілька етапів: бажання, збудження, оргазм і повернення до початкового стану. Як депресія, так і ліки можуть впливати на ці стадії.

Коли ви думаєте про сексуальну дисфункцію, особливо якщо ви обговорюєте свої проблеми з психіатром, уточніть, на які саме етапи вашого циклу сексуальної реакції це впливає.

У чоловіків депресія може викликати передчасну або затриману еякуляцію, а у жінок — проблеми з досягненням оргазму. У таких випадках потрібен індивідуальний підхід до лікування.

Оскільки стани, котрі впливають на фізичне здоров’я, такі як низький рівень тестостерону у чоловіків і менопауза у жінок, також можуть сприяти сексуальній дисфункції, надавши своєму лікарю первинної медичної допомоги якомога більше деталей, ви допоможете розробити оптимальний план лікування.

Якщо антидепресанти викликають побічні ефекти, важливо говорити про це. Наприклад, можна розглянути заміну препарату або зменшення дози. Іноді для розв’язання проблем може знадобитися консультація ендокринолога або гінеколога.

Часто пацієнти постають перед дилемою: як тільки вони знаходять потрібний антидепресант, то помічають проблеми з одним або кількома етапами свого сексуального циклу. Це змушує їх почуватися так, ніби треба обирати між поліпшенням настрою та збереженням сексуального життя.

Однак навіть якщо антидепресант спричиняє сексуальні проблеми, існує кілька ефективних стратегій, які може рекомендувати психіатр:

  • Зниження дози антидепресанту
  • Перехід на інший антидепресант з меншими побічними ефектами
  • Введення низької дози іншого антидепресанту для нейтралізації сексуальних побічних ефектів

У рідкісних випадках збільшення дози антидепресанту може допомогти, особливо якщо сексуальні проблеми спричинені недостатньо пролікованою депресією.

Якщо ви відчуваєте проблеми з депресією та сексом, хороший психіатр допоможе вам визначити, чи пов’язані ваші симптоми з депресією або спричинені іншими проблемами зі здоров’ям, такими як гіпотиреоз або низький рівень тестостерону.

Відкритість щодо того, що ви переживаєте, допоможе відновити як настрій, так і сексуальне життя.

  • Якщо ви не висипалися протягом тижня, збільшення часу сну на вихідних може допомогти поліпшити серцево-судинне здоров’я, згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Sleep Health.
  • Вчені досі намагаються з’ясувати, чому деякі люди живуть понад 100 років. Водночас вони сходяться у думці, що краще уникати порад щодо здоров’я у довгожителів.
  • Результати нового дослідження, проведеного групою вчених із Чжецзянського та Единбурзького університетів, свідчать, що здоровий спосіб життя може компенсувати на понад 60% негативний вплив деяких генів на тривалість життя і додати до нього ще п’ять років.

Медіа можуть розʼяснювати громадянам процеси євроінтеграції, стежити за практичним втіленням реформ та пояснювати читачам важливість вступу України до ЄС, заявила директорка Інституту масової інформації на конференції Donbas Media Forum 2024 у Києві 18 жовтня.

У Міністерстві закордонних справ України нагадали, що Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш свого часу відхилив запрошення на перший Глобальний саміт миру, одначе, разом з тим прийняв запрошення до Казані від російського президента Володимира Путіна.

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте застеріг КНДР від відправлення військ до Росії для участі у повномасштабній війні проти України.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 21 жовтня.  Загалом, від початку цієї доби, відбулося 107 бойових зіткнень.

Зниження сексуального бажання може бути симптомом депресії, однак, антидепресанти також можуть впливати на лібідо. Лікарі зазначають, що багато пацієнтів постають перед цією проблемою, проте, все є способи боротися з побічними ефектами, не відмовляючись від лікування депресії. Важливо обрати індивідуальний підхід у лікаря.