22 жовтня: яке сьогодні свято, іменини, традиції, прикмети

Джерело: Букви

22 жовтня відзначають Міжнародний день обізнаності про заїкання, День Фехнера, День австрійського ігристого вина, Міжнародний день Caps Lock, Міжнародний день захисту чоловічої нервової системи від насильницьких дій з боку жінки та Всесвітній день традиційної медицини. Християни сьогодні згадують рівноапостольного Аверкія, єпископа Єрапольського.

Міжнародний день обізнаності про заїкання: почав проводитися щорічно 22 жовтня за ініціативою фахівців з дослідження патологій мови з Канади. Заїкання є значним порушенням мови і характеризується частим повторенням або пролонгацією звуків, складів, слів, частими зупинками або нерішучістю в промові, що розриває її ритмічне протягом.

День Фехнера: міжнародна дата, присвячена німецькому філософу, фізику і психологу Густаву Фехнеру, якому приписують одну з основних ролей в розвитку психофізики, вивченні зв’язків між фізичними стимулами і відчуттями. Стверджується, що Фехнер заснував психофізику 22 жовтня 1850 року.

День австрійського ігристого вина: австрійське ігристе вино (Sekt), традиції якого сягають середини XIX століття, є класичним аперитивом і супроводом до безлічі страв, від закусок до десертів. Мабуть, найчастіше Sekt використовується для тостів з особливих нагод, в Австрії воно є обов’язковим аперитивом напередодні Нового року і часто подається як привітальний напій на вечерях та вечірках.

Міжнародний день Caps Lock: заснований для підвищення обізнаності про функцію CAPS LOCK на комп’ютерах та пристроях. CAPS LOCK (абревіатура від “Capital Lock”) дозволяє користувачам вважати всі літери, які вводяться, великими.

Міжнародний день захисту чоловічої нервової системи від насильницьких дій з боку жінки: неофіційне жартівливе свято. Ідея свята виникла з ініціативи користувачів соціальних мереж 2018 року. Отримавши підтримку в спільноті, вона швидко поширилася в соціальних мережах. За статистикою, кожен четвертий чоловік потерпає від насильства з боку “слабкої” статі. Мета ініціативи – привернути увагу суспільства до того, що ця проблема існує і що жертвами можуть стати не лише жінки.

Всесвітній день традиційної медицини: заснований Всесвітньою організацією охорони здоров’я 1991 року на підставі Пекінської декларації з метою порятунку, збереження, просування і широкого розповсюдження знань про традиційну медицину, методи лікування та практику.

У різних країнах світу сьогодні відзначають:

  • Австралія – День вомбата
  • США – Національний день горіхів
  • Індонезія – Національний день Сантрі

Цього дня у світі:

  • 794 — Кіото стало столицею Японії.
  • 1618 — Королівський суд Англії засудив полководця, філософа, вченого Волтера Релі до страти за вільнодумство
  • 1797 — Гарнерен Андре-Жак здійснив перший в історії людства стрибок з парашутом
  • 1883 — у Нью-Йорку відкрилася “Метрополітен-опера”. У перший вечір звучала опера Гуно “Фауст”
    1937 — заарештований митрополит Київський і всієї України Василь Липківський.
  • 1938 — Честер Карлсон виготовив першу фотокопію паперового документа.
  • 1945 — весілля віцепрезидента Аргентини генерала Хуана Домінго Перона й актриси Еви Перон
  • 1949 — СРСР провів перші випробування своєї ядерної зброї.
  • 1960 — майбутній чемпіон планети з боксу Мухаммед Алі (тоді — Кассіус Клей) виграв свій перший бій на професійній арені.
  • 1962 — Президент США Джон Кеннеді виступив із заявою про оголошення повітряної і морської блокади Куби, на якій були виявлені радянські ракети.
  • 1968 — завершений політ американського космічного корабля “Аполлон-7”. Це був перший пілотований політ кораблів цієї серії.
  • 1975 — радянська космічна станція “Венера-9” здійснила посадку на поверхню Венери.
  • 1980 — Папа Римський скасував вердикт 1633 року, що засуджував Галілея.
  • 1995 — на Всеукраїнському Помісному Соборі митрополита Філарета обрано Патріархом Київським і всієї Руси-України.
  • 2006 — Семиразовий чемпіон світу з автоперегонів “Формула-1” Міхаель Шумахер на Гран-прі Бразилії 2006 закінчив кар’єру гонщика.

Яке сьогодні церковне свято:

22 жовтня в церковному календарі – день пам’яті святого рівноапостольного Аверкія, єпископа Єрапольського. Він був відомим святим, який жив у другій половині XVI століття. Він народився в місті Авренії, що нині розташоване в Туреччині, і був відомий своєю духовною силою та відданістю Христу. Аверкій був єпископом Єрапольським і відомим проповідником, який проповідував християнські ідеї в різних місцях, включаючи Фрігію. Він був відомий своїм великим впливом на населення та своєю відданістю духовному життю. Святий Аверкій помер 22 жовтня 1584 року. Він вважається заступником людей, які потребують духовної підтримки та натхнення.

Прикмети:

  • Ясна і сонячна погода — скоро прийдуть морози.
  • Туманний день — до теплої погоди.
  • Південний вітер — до снігу.

Традиції:

  • Незаміжні дівчата, щоб зустріти свого нареченого рано-вранці вони йшли до березового лісу, шукали листок, вкритий інеєм, а потім придивлялися в нього, наче в дзеркало. Вони вірили, що тоді цілий рік будуть красивими і зможуть знайти судженого.

Іменини сьогодні святкують:

Олександр, Василь, Володимир, Герман, Григорій, Денис, Захар, Іван, Костянтин, Микола, Павло, Федір, Ганна, Єлизавета.

Українці до 25 років можуть подати заявку на грант до 150 000 грн для започаткування бізнесу за програмою “Власна Справа”.

21 жовтня 2024 року помер Пол Ді’Анно — колишній вокаліст гурту Iron Maiden. Йому було 66 років. Родина підтвердила смерть музиканта, справжнє ім’я якого Пол Ендрюс. Він помер у своєму будинку в Солсбері (Англія, Велика Британія).

У російському Волгограді один колишній засуджений, якого звільнили для участі у війні проти України, вбив іншого учасника війни, який також мав судимість.

Південна Корея викликала російського посла в Сеулі, щоб висловити “найрішучіший протест” у зв’язку з інформацією про відправлення північнокорейських військ до РФ.

Укрзалізниця тимчасово зупинила продаж квитків через технічні причини. Станом на 12:00 22 жовтня квитки недоступні для придбання як у касах, так і онлайн.